Söyleşi

Belgesel Sinema - Nebil Özgentürk

Söyleşi
Belgesel Sinema - Nebil Özgentürk

Duayen yazar ve yönetmen Nebil Özgentürk, Belgesel Sinema bölümü kapsamında gerçekleştireceği bir söyleşi ile deneyimlerini festival seyircisine aktaracak.

Nebil Özgentürk

Gazeteci, yazar, yapımcı ve yönetmen Nebil Özgentürk Adana’da doğdu. Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdi. Günaydın Gazetesi İzmir bürosunda muhabir olarak gazeteciliğe başlayan Özgentürk , mesleğe İstanbul’da Sabah Gazetesinde  devam etti. Gazetecilik çalışmaları sırasında tüm Anadolu’yu baştan başa dolaştı, pek çok siyasi lider ve siyasi olayları gözlemleyip röportajlar kaleme aldı. Romanya’da, Abhazya’da, Körfez Savaşı döneminde savaş muhabirliği yaptı. Onun adını önce gazeteci olarak duyduk. 1990 yılında Sabah Gazetesinde köşe yazarlığına başladı, yaptığı röportajlar ses getirdi. Sabah Gazetesinde kendisine ayrılan sayfada birbirinden ilginç portre-röportajlara imza atıyordu. Köşe yazıları yıllar içinde Bir Yudum İnsan, Unutulmayanlar, Yıllar ve Yüzler adıyla kitaplaştırıldı. 1998’de ATV’de başlayıp CNN Türk’te devam eden Bir Yudum İnsan belgeselleri bir döneme damgasını vurdu. Çetin Altan’dan Türkan Şoray’a, Lefter’den Cem Yılmaz’a Türkiye’nin yakın tarihine damga vuran isimler yaşam öyküleri ve anılarıyla milyonları ekran karşısına çekti.  Ardından 1000 dakikalık Türkiye’nin Hatıra Defteri ve Sanatımızın Hatıra Defteri belgesellerine yapımcı, yönetmen ve metin yazarı olarak imza attı. 8 yıl boyunca ekranlarda devam ederek kültür sanat alanında bir rekora imza atan ve pek çok ödül getiren Yaşamdan Dakikalar adlı programda ekranı Hıncal Uluç ve Haşmet Babaoğlu ile paylaştı. Kenan Işık’ın sunduğu Dünya Bir Oyun Sahnesi, Ferhat Göçer’in sunduğu  Güzel Şeyler adlı kültür sanat programlarını hazırlayıp yönetti. İstanbul’un Entelektüel Tarihinden Tanıklıklar belgeselini hazırladı. 100 yaşını geçen insanların tanıklıklarına ve uzun yaşam sırlarına yer veren Asırlık Yüzler belgeselini yaptı. Can Dündar ve Coşkun Aral’la birlikte kaybolmaya yüz tutan kültürlere, Türkiye’nin farklı inanç ve kimliklerine ışık tutan Biz-Kültür Yolcuları belgeselinin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendi. Osmanlı’dan Cumhuriyete At Sevdası belgeselini hazırladı. Son olarak Almanya göçünün 57 yılını çarpıcı öyküler ve anekdotlarla anlattığı Almanya’ya Göçün Hatıra Defteri belgeselini hazırladı. 20’den fazla kitaba yazar olarak imza atan Nebil Özgentürk gazetecilik, televizyonculuk, kültür-sanat alanında yüzlerce ödülün de sahibi.

Filmografi

Bir Doğum Günü Armağanı – 1998
Bir Yudum İnsan – 1999-2007 (380 bölüm)
Rüzgara Karşı Yürüyenler – 2002 (10 bölüm)
Cumhuriyet Kuşağından 2000'lere Ses – 2002
Türk Sinemasında İETT Serüveni – 2003
Konuşan Yeşilçam – 2004-2005 (30 bölüm)
İlk Durak – 2005
Güleryüzlü Bir İzmir Şarkısı – 2005
Atina'dan Pekin'e Uzun İnce Bir Yol – 2006
İstanbul Üniversitesi Belgeseli – 2006
Bir Adana Masalı – 2007
Orhan Pamuk Anılar ve Nobel – 2007
Basının Kısa Tarihi – 2007 (3 bölüm)
Türkiye’nin Hatıra Defteri – 2007 (14 bölüm)
Yargılardan Türkülere – 2009
Anka Kuşu’nun İzinde (İstanbul Kız Lisesi’nin Asırlık Öyküsü) – 2010
Cumhuriyet'in Kanatlarında Bir Girişimci: Asım Bey – 2010
Sanatımızın Hatıra Defteri – 2013 (16 bölüm)
Venüs’ün Seyri (Sinemamızın ve Altın Portakal’ın 50 Yılı) – 2013
Asırlık Yüzler – 2014 (6 bölüm)
Çağdaşlık İçin Çeyrek Asır – 2014
Ataol’a Dair (Ataol Behramoğlu) – 2015
Biz Kültür Yolcuları – 2015 (10 bölüm)
Ali Ekber Çiçek'in Öyküsü – 2015
Osmanlı’dan Cumhuriyet’e At Sevdası – 2016
Bir Kent Hikayesi: Adana – 2016
Toprak – 2016
Bilimin Sonsuzluğunda Bir Yaşam: Aziz Sancar – 2016
İçinden Hüzün Geçen Sevdalar – 2017
Efsane Aslanlar – 2017 (13 bölüm)
Dersim’in Dersi-Kırık Bir Şehir Hikayesi – 2017
Bi'çaresizlikten Bi'çareye – 2017
Sanayinin Sonsuz Işığında – 2017 (6 bölüm)
Almanya’ya Göçün Hatıra Defteri – 2017 (7 bölüm)

Etkinlikler ücretsizdir. Ücretsiz etkinliklerde katılım sayısı sınırlı olup etkinlik davetiyesi 1 saat öncesin-den Akbank Sanat Danışma’dan temin edilebilir.

21 Mart 2018 Çarşamba 18:30

Akbank Sanat

Haritada Göster
Bizi Takip Edin
TR EN
Etkinlikleri etiketlere göre filtreleyin
17 EYL PZT
-
18 EYL SAL
-
19 EYL ÇAR
-
20 EYL PER
1

Sergi Contemporary Istanbul Tommy Hartung

İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Ve Sergi Sarayı

21 EYL CUM
1

Sergi Contemporary Istanbul Tommy Hartung

İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Ve Sergi Sarayı

22 EYL CMT
5

Sergi Contemporary Istanbul Tommy Hartung

İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Ve Sergi Sarayı

11:00

Bir Tabak Mondrian (6- 12 Yaş)

Akbank Sanat

12:30

Kandinsky Renk Dilimleri (6- 12 Yaş)

Akbank Sanat

15:30

Miniklere Baskı Resim Atölyesi (5-8 yaş)

Akbank Sanat

17:00

Oyuncak Heykel Atölyesi (7 - 14 Yaş)

Akbank Sanat

23 EYL PAZ
-
24 EYL PZT
-
25 EYL SAL
-
26 EYL ÇAR
-
27 EYL PER
-
28 EYL CUM
-
29 EYL CMT
4

11:00

Rengarenk Kupalar (6-14 Yaş)

Akbank Sanat

13:00

Kendi Çantamı Tasarlıyorum (6-14 Yaş)

Akbank Sanat

15:00

Mini Mozaik Atölyesi (7 - 12 Yaş)

Akbank Sanat

17:00

Ailece Mozaik

Akbank Sanat

30 EYL PAZ
-
01 EKİ PZT
-
02 EKİ SAL
1

18:30

Aerial Dans

Akbank Sanat

03 EKİ ÇAR
-
04 EKİ PER
-
05 EKİ CUM
-
06 EKİ CMT
7

Çocuklar İçin Yaratıcı Dans Dersleri

Akbank Sanat

11:00

Bir Tabak Mondrian (6- 12 Yaş)

Akbank Sanat

12:30

Kandinsky Renk Dilimleri (6- 12 Yaş)

Akbank Sanat

14:30

Aerial Dans

Akbank Sanat

15:30

Eller Kollar Artık Hepsi Heykeller (9-12 Yaş)

Akbank Sanat

17:00

Tai Chi ChuanEce Dündar Alp

Akbank Sanat

17:00

Linol Baskı Atölyesi (9 - 14 Yaş)

Akbank Sanat

07 EKİ PAZ
-

Etkinliği takviminize ekleyin

E-Bülten'e üye olun