MACHINIMA: HİKÂYE ANLATICILIĞININ GELECEĞİ
Moderatör: Gözde Mutluer
Konuşmacılar: Hakan Yılmaz, Nazlı Eda Noyan
Yepyeni bir ifade biçiminin adı machinima. Hikâye yazmak daha çok bireysel bir üretim iken, göstermek daha çok bir ekip çalışmasıdır ve bu nedenle yaratıcı beyinler için zor ve yoğun bir iletişim gerektirir. Artistler bilgisayarda sinematik formatta hikâyeler anlatmak, mekânlar ve "aktörler" yaratmak için video oyun motorlarını kullanırlar. "Machinima" terimi, "mekanik veya teknolojik" anlamına gelen "machinal" ve "cinema" kelimelerinin birleşimidir. Bu konuyu iki konuğumuz Nazlı Eda Noyan ve Hakan Yılmaz ile derinlemesine konuşacağız.
* Etkinlikler ücretsizdir. Katılım 120 kişi ile sınırlı olup etkinlik giriş davetiyeleri etkinlikten 1 saat öncesinden itibaren Akbank Sanat Danışma’dan temin edilebilecektir.
Gözde Mutluer
Gözde Mutluer 1991; aktrist, video artist ve ressam. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi - Sinema Televizyon bölümünde öğrenim gördü.Yapıtlarında özellikle insan duygu ve ifadelerini yansıtma aracı olarak gördüğü bakışlar ve tekinsiz göz temaslarına odaklanır. 2021'de bağımsız kültür sanat platformu Disyon'u kurdu ve o zamandan beri platformun küratörlüğünü yapıyor.
Hakan Yılmaz
Hakan Yılmaz, UNI ve META alanlarının sınırlarını bulanıklaştıran mekânsal görsel-işitsel deneyimlere odaklanan bir çağdaş medya sanatçısı ve akademik sanat araştırmacısıdır. Yılmaz’ın üretimleri, “immersive” (çevreleyen) sanat, LED heykeller, yapay zeka destekli sanat enstalasyonları, projeksiyon haritalama, gerçek zamanlı üretken grafikler ve AR ve VR ile ilgili deneylimlerden oluşuyor.
Nazlı Eda Noyan
Prof. Dr. Nazlı Eda Noyan (İzmir, 1974), sırasıyla Dokuz Eylül Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Florida Üniversitesinden burslu olarak grafik tasarım alanında lisans ve yüksek lisans derecelerini aldı. Türk melodram afişleri ve sosyal içerikli grafik tasarım üzerine yüksek lisans tezleri bulunmaktadır. UNICEF Gana’da tasarımcı stajyer olarak çalıştı. İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde sanat tarihi dalında Türk sinemasında film jenerikleri tarihi konulu tezi ile doktor unvanını aldı. Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü kurucu başkanlığını yürütmektedir. Başka Diyarların Çocukları (2006 En İyi Kısa Animasyon, İstanbul Kısa Film Festivali) ve Bir Fincan Türk Kahvesi (2013 En Iyi Kısa Film Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Yabancı Kısa Film Seminici Film Festivali, İspanya) gibi ödüllü kısa animasyon filmlerinin yanı sıra 13 çocuk kitabının da (Nar’ın Sanat Günlüğü Serisi, Gülçin, Hayatı Dokuyan İplikler Serisi) yazarı ve tasarımcısıdır. Şu anda “Kız Kardeşlerin Masalı” isimli uzun metraj ve “Müşfik Bir Rüya” isimli kısa metraj animasyonları üzerine çalışmaktadır. ANIMIST Animasyon Platformu ve Festivali’nin direktörü ve Girl Saw The Sea yapım şirketi ile Türkiye’de animasyon sektöründeki kadınları ele alan arşiv projesi “animasyonunkadinlari.org” kurucusudur. TRT EBATV Lise’de yayınlanan “Animasyon Kampı” eğitim programının yapımcısı olan NEN kızları ve yönetmen eşi ile İstanbul’da yaşamaktadır.