Blog

“Anda evrilmek”: Deniz Özçelik ve Enver Muhamedi Duo

Blog
“Anda evrilmek”: Deniz Özçelik ve Enver Muhamedi Duo

28.01.2021

Uzun süredir üretim ortaklığı yapan Deniz Özçelik ve Enver Muhamedi, duo performanslarıyla 28 Ocak’ta Akbank Sanat YouTube kanalına konuk oldu. Konser öncesinde iki müzisyenle geride kalan yılı ve ülkedeki caz atmosferini konuştuk.

Röportaj: Biçem Kaya

İllüstrasyon: Saydan Akşit

Deniz Özçelik & Enver Muhamedi Duo’yu 28 Ocak günü Akbank Sanat YouTube kanalında, dijital ortamdan izleme şansına eriştik. Seyircinin performansı ekrandan takip etmesi senin için nasıl bir durum oluşturuyor, müziğe nasıl yön veriyor?

D. Ö: Pandemi başladığından beri birçok kez yurtdışı platformlarında, birkaç kez de canlı yayın şeklinde evden canlı performansım oldu. İlk başta gerçekten kendi kendime çalıp söyler gibi hissediyordum, ama bu şekilde çaldıkça dinleyenlerin varlığını yanımda hissedebilmeye başladım.

Sanırım hepimiz bu sürece alıştık, alışmak zorunda kaldık. Bu durumun bizi ekranlarla duygusal bağ kurmaya zorlaması aslında çok avantajlı bence. Çünkü derin iletişim kurmanın, beraber proje ve iş yapmanın bölgesel ve fiziksel sınırlaması tamamen kalktı. Dünyanın öbür ucundaki arkadaşlarımla çok daha fazla iletişim kurmaya başladım. Bu durumun geçici olması motive eden şey olsa bile, aslında pandemi bittiğindeki rahatlama-tepki süreci geçtikten sonra bence online konser ve paylaşımlar aynı hızda devam edecek.

Öte yandan… Aslında dezavantajlarından konuşmak istemiyor olabilirim. Ama konuşmak gerekiyor. Müzik sektörünün aldığı yaraları sarması için, konserlerle, müzik etkinlikleriyle ekranlardan bağlanabilmek ve paylaşabilmek çok elzem.

Duo projesine gelince, Enver’le çok uzun zamandır müzik paylaşımı içerisindeyiz, doğaçlamayı temel alan ve anda evrilen bir tarzımız olduğunu düşünüyorum. Beraber yaptığımız şarkıları çok yakında dinleyiciye kavuşturmayı planlıyoruz.

Pandemi süreci kimi farkındalıklar ve gerekli sorgulamaları da beraberinde getirdi. 2020 kişisel ve müzikal anlamda seni nasıl etkiledi, ne gibi farkındalıklar oluşturdu?

D. Ö: Zaman müziğin en temel değişkeni olduğundan, zamanla bağlantım müziğimi de direk etkiledi. Daha sakin sularda ne kadar detaylı ve derin üretime geçebileceğimi fark ettim tekrar. İstanbul’da şehrin içinde bir yerden öbürüne gitmeye çabalarken maruz kaldığım betonarme gürültüden bir nebze dahi uzak olmak çok iyi geldi. Yoga ve sporda da bir derinleşmeye gittim. Gün boyu kesintisiz müzik dinlemeyi ve çalmayı çok özlemiştim, bunları yapma fırsatım da oldu.

Pandemi, çok sevdiğim dansa ve oyunculuğa daha fazla vakit ayırabilmemi sağladı. Bunun yakında projelerime de yansıyacağından eminim, bu konuda heyecanlıyım.

Olumlu yanlarından bahsetmek daha keyifli; ama sahne özlemiyle gerçekten yanıp tutuşuyorum. Müzisyen arkadaşlarımla bir araya gelip, seyirciyle aynı ortamda çalmayı o kadar çok özledim ki.

Sanatın ve müziğin maddi ve manevi açıdan hak ettiği değeri alamaması bu süreçte çok daha fazla belirginleşti ne yazık ki. Yapılan yardımlar var ama ne yazık ki yetmiyor. Birçok müzisyen arkadaşım müziği bıraktı, başka işlerle uğraşıyor. Enstrümanlarını satanlar çok fazla. Sokak müzisyeni bile görsek boş geçmemeliyiz. Açık havada verilen konserlerin, festivallerin olması, Patreon sitesi gibi bağış içeren sanat içerikli sitelerin ülkemizde de yaygınlaşması bize biraz olsun nefes aldıran, sahne sağlayan Akbank Evin Caz Hali serisi gibi konser fırsatlarının artması hem dinleyiciler için hem biz müzisyenler için çok güzel olacak.

Caz ile farklı müzik türlerini bir araya getirmeyi seven, çok yönlü ve deneyselliğe önem veren bir müzisyensin. Sınırların daha da muğlaklaştığı, kavramların iç içe geçtiği ve kategorilerin bir nevi yıkıldığı günümüzde sence caz ne yönlere evrilmekte?

D. Ö: Caz müziği başladığı yerden yayılıp evrilerek tüm dünyayı kaplayalı çok uzun zaman oldu, tanımında doğaçlama içermesi dışında net bir öğe kalmadığını düşünüyorum. Post Bop dönemine kadar en azından bir kalıbı ve sınırları vardı diyebiliriz, ama ondan sonra işler değişiyor. Caz artık içinde doğaçlama barındıran birçok müziğin adı olmuş durumda.

Bence caz New Orleans’dan çıkıp yayılmaya, big band’ler kurulmaya başladığında gelişim konusunda klasik müzikle yarışmaya başladı zaten. Bir süre sonra Debussy’nin elinden bayrağı aldı ve bir araya getirme, değişimleri yakalama konusunda en öncü müzik türü oldu uzun bir süre. Şu andaki durum biraz daha farklı; müzik stilleri de üretilen müzik miktarı gibi logaritmik arttığı için yelpaze çok genişledi ve ben bu yelpazede caz çatısının yüzdesi azalmış gibi hissediyorum. Miles Davis’in “Bir trafik kazasının sesi bugün 30 yıl öncekiyle aynı değil” diye bir sözü var müzikteki değişimi ifade ederken. Caz kavramı da bu hayata adapte olarak ve genişleyerek değişiyor diyebilirim.

Bir röportajında farklı karakterlere sahip olduğundan bahsetmiştin. En uzun gece anlamına gelen Yelda isimli karakterin var ve ilk solo albümünde bu karakter başrolde. Yeni albümün ve Yelda hakkında bizlerle neler paylaşabilirsin?

D. Ö: Bu, bestecilerin ve performans sanatçılarının çokça kullandığı bir yöntem aslında. Sahnede ve hayal dünyasında kendine bir persona yaratmak. Birçok müzisyen direkt müziğini yapan personaya mahlas koyarak bunu en baştan yapıyor; örneğin Daft Punk , Sun Ra... Bazıları da, performans ve üretim esnasında ortaya çıkarıyor.

Esperanza Spalding, bunu bir performansında çok güzel açıklıyor; onun Emily karakteri, onun olduğu, olması gereken ve olacağı tahmin edilen şahsi özelliklerin hepsinden muaf. Böyle olunca yaratıcılığın önüne geçen o korkuyu devredışı bırakmış oluyorsunuz, zihin yüklerinden kurtulup özgürleşiyor, müzik akıyor. Becca Stevens’ın Regina’sı, David Bowie’nin Ziggy Stardust’ı, Prince’in Camille’i...

Benim besteciliğimde tarz ve üslup sınırları yok, o yüzden halden hale, şekilden şekile girebilen bir ses ve müzikle yaşıyorum. Birkaç tarz bir araya gelince onları gruplayıp isim veriyorum. Yelda şu anda en hoşuma giden şarkılarımın olduğu grup. Bu karakterim de çok karanlık duygularla ağır dalga geçerken onları hala derinlemesine hisseden halim gibi.

Tabii müziği duydukça bu ifadelerim daha çok anlam bulacak, paylaşmak için sabırsızlanıyorum.

Ev stüdyonda, farklı grupların yanı sıra kendi müziğinin de aranjmanını ve prodüktörlüğünü kendin yapıyorsun. Yalnız ama bir yandan da kişiyi özgür kılan bu çalışma pratiğinden birkaç detay verebilir misin? Geleceğe yönelik kendi yapım şirketini kurma gibi planların var mı?

D. Ö: Yalnız evet, ama benim odamın içi hep çok kalabalık. Çünkü dinlediğim müzikler, çalan insanları odama getiriyor benim için. Onların müziğini sindirdikçe, benimseyip içselleştirerek onların yarattıkları evreni dolaştıkça bir sürü insanla tanışıyorum ve bakış açım genişliyor gibi hissediyorum. Bilmiyorum, ya da delirdim!

Kendi dünyamda üretmeye odaklandım, diyebilirim. İnsanlarla bir araya gelip çalıp söylemeyi, seyircilerle göz göze bakmayı ne kadar özlediğimi fark ettikçe burada sıkışmış enerjiyi hayal gücüme aktarıyorum. Çalışma pratiğimde oldukça fazla hareket var. Temel rutinlerin yanında bolca dans ederek şarkı söylüyorum. Dans, spor ve yogayla yaşıyorum. Bazen de Abramoviç metodu gibi zihni kalıplarını gevşetip anda akmaya teşvik edebilecek aktiviteler, beni ve müziği hem diri tutuyor, hem şevk ve motivasyonumu muhafaza etmeme yardımcı oluyor. Bir de, şu anda hepimiz aslında fiziksel bağlantı olmadan da ne kadar çok paylaşım yapabileceğimize tanıklık ediyoruz. Belki de görmediğimiz birçok şeyi görüyoruz, anlamadığımız şeyleri anlıyoruz. Burada çok fazla çalışacak işleyecek malzeme çıkıyor zaten.

Şu anda geleceğe yönelik net planım yazdığım onca şarkıyı, maddi manevi kaygı gözetmeden en organik, en saf halleriyle sizlerle buluşturmak. Başka bir sürü şey var tabii ki ama her şey yaşadığımız bu durumların akışında şekillendiği için net bir şey söyleyemiyorum.

Sosyal medya ve çevrimiçi platformlarla ulaşılabilirliğin arttığı yeni bir dönemdeyiz. Sence platformların dinleyiciye sağladıkları ulaşım hızı müzikte daha özgür olmayı, kalıpları esnetmeyi de beraberinde getiriyor mu?

D. Ö: Hem getiriyor, hem götürüyor o esnekliği. Çünkü internete ne kadar çok müzik yüklenirse o kadar seçenek artışı ve o kadar az dikkat edebiliyoruz hepsine. Birini ya da birkaçını seçip içinde derinleşmek zorlaşıyor. Bu dinleyici tarafından yaşanan durum olsa da, müzik üreticileri en çok dinleyen insanlardır aslında. Ve müzisyen derinleşemedikçe ürettikleri de eli mahkûm sakin ve derinlemesine hazmedilebilecek müziklerden ziyade -kısa süre dikkat ayrıldığında ifadesini yansıtması gereken- ürünlere dönüşüyor.

Bunun dışında, müzik platformları sayesinde müziği çok kolay yollardan paylaşabiliyor ve dinleyebiliyor olmak özgür-bağımsız ve organik müziklerin daha kolay dinleyici bulabilmesini sağladı. Bu müziğin genel kalitesi için çok güzel bir haber. Tabii bu platformlardan müzisyene düşen gelirlerin azlığı ve yine bir sanatın değersizleşmeyle karşı karşıya olması konusunu göz ardı etmemek lazım.

28 Ocak günü Akbank Sanat YouTube kanalında izlenebilecek Deniz Özçelik & Enver Muhamedi Duo performansından dinleyici neler beklemeli? Bazı ipuçları ve detaylar paylaşabilir misin?

E. M: Uzun süredir Deniz ile beraber müzik yapıyoruz, farklı formatlarda. Trio, duo ve daha büyük ensemblelarda. Doğaçlamayı seviyoruz ve müzikal zevklerimiz uyuştuğu için birbirimizi destekliyoruz, projelerimize de müzikal bir zemin hazırlıyoruz. Performanslarımız interaktif doğaçlama gibi oluyor, dinleyicinin en çok heyecanlandığı nokta bu bence çünkü bilindik bir şey dinlemiyorlar. Bu sefer biraz değişik olacak. Ağırlıklı Deniz’in sürpriz aranjmanlarıyla karşınızda olacağız. Umarım beğenirsiniz.

Basla olan ilk tanışma ve ona aşık olma hikayeni kısaca anlatabilir misin?

E. M: Tefta Tashko müzik okulunda 7 sene klasik gitar okudum. Kontrbasın yanında elektrik bas da çalıyorum ama tam geçiş lisede oldu. Kontrbas bölümüne geçiş yaptım. İki nedeni var.

Birincisi müzik dinlerken hep bas odaklı dinliyordum, zevk aldığım veya transkript ettiğim müzikler hep bas ağırlıklıydı. İkincisi ise Kosova’da kontrbas çalan müzisyen sayısı yok denecek kadar az. Bu benim için önemli bir nokta. Oradaki kontrbasçılara motivasyon verme ve örnek olma sorumluluğunu almış oluyorum ister istemez ki bu beni mutlu ediyor.

Son olarak Kosova’ya ithaf ettiğin, Letter to K isimli ilk solo albümünü yayımladın. İlk solo albümlerin müzisyenler için çok özel olduğundan söz edilir. Albümden nasıl dönüşler aldın ve senin için nerede durmakta bu çalışman? Solo albümü üzerinde çalışan Deniz Özçelik ile neler paylaştınız bu konuda?

E. M: İlk albümüm Letter to K maalesef çok güzel bir döneme denk gelmedi. Turnesini, lansmanını düşündüğümüz albüm pandemi dönemine denk geldi ve her şey iptal oldu doğal olarak. Ona rağmen güzel geri dönüşler aldım, Türkiye'den olsun yurt dışından olsun. Beni motive eden geri dönüşler almak şimdiden yeni müzikler yazmaya başlamamı sağladı. Tabii mümkün olan ilk fırsatta Letter to K’in lansman konserini düşünüyorum. Çünkü albümde yer alan değerli müzisyen arkadaşlarımın da en büyük isteği o şu an.

Heyecan verici yeni nesil caz müzisyenleri arasında yer alan bir isim olarak rock müzik ile de sıkı bir bağın var. Senin için caz ve rock nasıl noktalarda kesişiyor?

E. M: Son senelerde, özellikle pandemi sürecinde kendime yeni müzikal yollar ekledim. Bestecilik, prodüksiyon, film müziği gibi alanlar, benim asıl alanım olan Kontrbas/Elektronik Bas’a ve müziğe farklı perspektiflerden yaklaşmama sebep oldu. Diğer yandan caz dışında, performans ve bestecilik açısından rock müziği, son zamanlarda daha da az olsa bile, benim için önemli bir müzikal zevk ve icra konumundadır. İkisi her ne kadar farklı tınlasa ya da görünse bile temelde tavır olarak birbirini besleyen tarzlardır; en azından bende öyle.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bizi Takip Edin
TR EN
Etkinlikleri etiketlere göre filtreleyin
15 NİS PZT
2

14:00

Film 20. Akbank Kısa Film Festivali’nin Ödüllü Filmleri Üniversitelerde

Pamukkale Üniversitesi

18:00

Seminer Sanat Yönetiminde Güncel Durum

Çevirimiçi Platform – Zoom

16 NİS SAL
1

13:00

Film 20. Akbank Kısa Film Festivali’nin Ödüllü Filmleri Üniversitelerde

Dokuz Eylül Üniversitesi

17 NİS ÇAR
2

14:00

Film 20. Akbank Kısa Film Festivali’nin Ödüllü Filmleri Üniversitelerde

İzmir Ekonomi Üniversitesi

18:00

Film 20. Akbank Kısa Film Festivali’nin Ödüllü Filmleri Üniversitelerde

İzmir Ekonomi Üniversitesi

18 NİS PER
1

18:00

Film 20. Akbank Kısa Film Festivali’nin Ödüllü Filmleri Üniversitelerde

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

19 NİS CUM
2

10:00

Film 20. Akbank Kısa Film Festivali’nin Ödüllü Filmleri Üniversitelerde

Ege Üniversitesi

18:00

Söyleşi Gelenekselden Oyuna: Murat Palta Sanatında Oyun Kavramı

Akbank Sanat

20 NİS CMT
6

11:30

Çocuk Ne Olacağım Ben

Akbank Sanat

12:00

Çocuk Renkler ve Hayaller Atölyesi: T-shirt Boyama (7 - 11 yaş)

Akbank Sanat

13:30

Çocuk Renkler ve Hayaller Atölyesi: Kupa Boyama (6 - 10 yaş)

Akbank Sanat

15:00

Çocuk Desenler ve Tekrarlar Atölyesi: Op Art (9 - 14 yaş)

Akbank Sanat

15:00

Atölye Selçuk Yöntem ile Sahne ve Kamera Oyunculuğu Üzerine

Akbank Sanat

16:30

Çocuk Geri Dönüştürülmüş Kâğıtlar İle Kartpostal Yapımı (8 - 13 yaş)

Akbank Sanat

21 NİS PAZ
-
22 NİS PZT
2

14:00

Film 20. Akbank Kısa Film Festivali’nin Ödüllü Filmleri Üniversitelerde

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi

20:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

23 NİS SAL
1

20:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

24 NİS ÇAR
4

14:00

Film 20. Akbank Kısa Film Festivali’nin Ödüllü Filmleri Üniversitelerde

Sakarya Üniversitesi

16:30

Atölye Nesneler, İhtiyaçlar ve Hileler (Yetişkin Atölyesi)

Akbank Sanat

18:30

Seminer Anksiyete

Akbank Sanat

20:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

25 NİS PER
5

13:00

Film 20. Akbank Kısa Film Festivali’nin Ödüllü Filmleri Üniversitelerde

Kocaeli Üniversitesi

18:00

Seminer Müze Projesi: Mimar-Küratör-Sergi Tasarımcısı İş Birliği

Çevirimiçi Platform – Zoom

18:30

Seminer Tanınma Krizi: Duygusal Kapitalizmin Patolojileri

Akbank Sanat

19:00

Söyleşi Elektronik Dünyada Caz İzleri

Akbank Sanat

20:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

26 NİS CUM
2

18:00

Seminer Ra Atlas: Yeni Bir Başlangıç

Akbank Sanat

19:00

Film 20. Akbank Kısa Film Festivali’nin Ödüllü Filmleri Üniversitelerde

Trakya Üniversitesi

27 NİS CMT
8

11:30

Çocuk Ne Olacağım Ben

Akbank Sanat

12:00

Çocuk Sanat Dengeler: Geometrik Desenler (5-8 yaş)

Akbank Sanat

13:30

Çocuk Sanat Yansıtır: Renkli Duygular (7-12 yaş)

Akbank Sanat

14:30

Film Uluslararası Dans Filmleri Seçkisi (14:30 - 16:00 Seansı)

Akbank Sanat

15:30

Çocuk Sanat Işıldar: Işıklar ve Gölgeler (7-12 Yaş)

Akbank Sanat

17:00

Çocuk Sanat Sürükler: İzlerin Peşinde (7-12 yaş)

Akbank Sanat

17:00

Film Uluslararası Dans Filmleri Seçkisi (17:00 - 18:30 Seansı)

Akbank Sanat

19:30

Film Uluslararası Dans Filmleri Seçkisi (19:30 - 21:00 Seansı)

Akbank Sanat

28 NİS PAZ
-
29 NİS PZT
2

14:00

Film 20. Akbank Kısa Film Festivali’nin Ödüllü Filmleri Üniversitelerde

Kastamonu Üniversitesi

20:30

Dans Kaygılar Sahnesi

Alan Kadıköy

30 NİS SAL
3

14:00

Film 20. Akbank Kısa Film Festivali’nin Ödüllü Filmleri Üniversitelerde

Çankırı Karatekin Üniversitesi

17:15

Film 20. Akbank Kısa Film Festivali’nin Ödüllü Filmleri Üniversitelerde

Gaziantep Üniversitesi

18:00

Seminer Oynuyorum, O Halde Varım!: Oyunlarda Estetik ve Retorik

Akbank Sanat

01 MAY ÇAR
-
02 MAY PER
3

14:00

Film 20. Akbank Kısa Film Festivali’nin Ödüllü Filmleri Üniversitelerde

Düzce Üniversitesi

18:00

Söyleşi Bağımsız Oyunlarda Sanat Yönetmenliği

Akbank Sanat

18:00

Seminer Bienal Yapmak / Modeller, Kurumlar, Paydaşlar

Çevirimiçi Platform – Zoom

03 MAY CUM
3

11:00

Film 20. Akbank Kısa Film Festivali’nin Ödüllü Filmleri Üniversitelerde

Çukurova Üniversitesi

14:00

Film 20. Akbank Kısa Film Festivali’nin Ödüllü Filmleri Üniversitelerde

Abant İzzet Baysal Üniversitesi

18:00

Atölye Kimliğinizden Yararlanarak Benzersiz Oyunlar Oluşturmak: Kavram Oluşturma İçin Bir Gezi

Akbank Sanat

04 MAY CMT
2

15:00

Atölye İllüstrasyon ile Oynamak

Akbank Sanat

15:00

Atölye Stanislavski Sistemi Ve Fiziksel Eylem Yöntemi

Akbank Sanat

05 MAY PAZ
-

Etkinliği takviminize ekleyin

E-Bülten'e üye olun