Seminer

“Var Olmayanı Düşünmek: Aristoteles ve İbn Sina”
Burak Şaman

Seminer
“Var Olmayanı Düşünmek: Aristoteles ve İbn Sina” Burak Şaman

“Var Olmayanı Düşünmek: Aristoteles ve İbn-i Sina”

Konuşmacı: Burak Şaman

Var olmakla düşünmeyi bir tutan ve yokluğun var olmadığını söyleyen Parmenides’ten beri klasik felsefe var olmayanı düşünmekten kaçınmıştır. Eskiçağ ve Ortaçağ’ı içine alan bu gelenek, yokluğu her zaman varlığın olumsuzlanması olarak ele almaya çalışmıştır. Peki yok olduğunu söylediğimiz nesneler hakkında nasıl düşünebiliyoruz? Düşünmek her zaman var olanı düşünüyorsa, var olmayanın kendisine dair bir sorgulama bize düşünmenin ne olduğuna dair daha iyi bir fikir verebilir mi?

Konuşmamızda var olmayan nesnelerin ve var olmamanın Aristoteles ve İbn Sina için statüsünü ele almakla başlayıp, var olmayanın nasıl düşünülebileceği sorusundan yola çıkarak, esasen tersine bir hareketle her iki filozof için düşünmenin ne olduğuna varmaya çalışacağız. Böylelikle metafiziğe dair soru ile düşünmeye dair sorumuzun kesişeceği bir noktada Yunan ve İslam felsefe geleneğinden iki filozofun da kesişimlerini konuşacağız. 

E. Burak Şaman, Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümünde tamamladığı lisans (2008) eğitiminin ardından aynı üniversitede “İbn Arabî’de Hikmet Kavramı” başlıklı teziyle yüksek lisans (2010); “Ruh ve Beden Ayrımı Açısından İbn Sina ve Descartes’ta Bilginin Kesinliği” başlıklı teziyle (2015) doktora derecesi almaya hak kazandı. 2015 yılından bu yana İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Felsefe Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapan Şaman, Yunan ve İslam felsefesi ile Batı felsefe tarihi arasındaki bağlantıları araştırmalarının odağına alan akademik çalışmalarını sürdürüyor.

Bizi Takip Edin
TR EN
Etkinlikleri etiketlere göre filtreleyin
07 EYL PZT
1

20:00

Öğrenme Programı Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevrimiçi Platform – Zoom

08 EYL SAL
1

20:00

Öğrenme Programı Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevrimiçi Platform – Zoom

09 EYL ÇAR
1

20:00

Öğrenme Programı Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevrimiçi Platform – Zoom

10 EYL PER
1

20:00

Öğrenme Programı Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevrimiçi Platform – Zoom

11 EYL CUM
-
12 EYL CMT
-
13 EYL PAZ
-
14 EYL PZT
-
15 EYL SAL
-
16 EYL ÇAR
-
17 EYL PER
-
18 EYL CUM
-
19 EYL CMT
-
20 EYL PAZ
-
21 EYL PZT
-
22 EYL SAL
-
23 EYL ÇAR
-
24 EYL PER
-
25 EYL CUM
-
26 EYL CMT
3

15:00

Konser Corda Quintet

Yeldeğirmeni Sanat

19:00

Konser Danae Palaka

Yeldeğirmeni Sanat

22:00

Konser Joe Armon-Jones

Frankhan Selectist

27 EYL PAZ
4

11:00

Konser Ada Canata

Sakıp Sabancı Müzesi

12:00

Söyleşi Miles: Bir Caz İkonunun Anatomisi

Komünite

17:00

Söyleşi Beni Bu Şarkılar Mahvetti: 36. Akbank Caz Festivali Özel

Bant Mag. Havuz / Bina

19:00

Konser Momoko Gill

Yeldeğirmeni Sanat

Etkinliği takviminize ekleyin

Kayıt Formu

KVKK metnini okudum, onaylıyorum.

E-Bülten'e üye olun