Öğrenme Programı

Malzeme: Bitkiler

Öğrenme Programı
Malzeme: Bitkiler

Güncel Sanat ve Ekolojik Denemeler (Sanatçılar İçin Üretim Atölyesi)

"Malzeme: Bitkiler"

Atölye Yürütücüsü: Özge Horasan

Tarih: 15 - 18 Eylül 2025

Saat: 19:00 - 21:00

Bu atölye, bitkilerden renk elde etmeyi hem teknik hem de düşünsel bir çerçevede incelemeye davet ediyor. Katılımcılar, bitkisel boyalarla çalışma yöntemlerini öğrenirken, aynı zamanda malzeme ile özne, insan ile bitki arasındaki ilişkileri sorgulama fırsatı bulacak.

Bitkilerle çalışmak yalnızca bir teknik değil, aynı zamanda bir oluş sürecidir. Renkler, bitki–su–mineraller–ışık gibi çoklukların etkileşiminden doğar. Bu süreçte insan, malzemeye hükmeden değil, onunla uyumlanmayı öğrenen bir aktör haline gelir. Böylece boyama eylemi, yalnızca renk elde etmekten öte, dünyayla başka türlü bir ilişki kurmanın deneyimine dönüşür.

Bu deneyim, doğa–kültür ikiliğini sorgulayan ve insan-merkezci olmayan bir bakışa açılan politik bir boyut da taşır. Politik olan, bu pratikteki yavaşlık, belirsizliği kabul, uyumlanma, çoğulluk ve kolektiflik değerleridir; bunlar bugünün hız, kontrol ve tahakküm odaklı dünyasına karşı başka türlü eylemler kurar.

Atölye, bitkilerden boya elde etme ve bunları farklı medyumlarda kullanma teknikleriyle başlayacak; ardından bu sürecin kavramsal izlerini çağdaş düşüncede takip ederek sanatsal üretim imkânları üzerine birlikte düşüneceğiz.

Özge Horasan (1986, Ankara) pratiğinde yalnızca doğal malzemeler kullanan multidisipliner bir sanatçıdır. Lisans ve yüksek lisans eğitimini biyoloji alanında yapan Özge, malzemeyle kurduğu ilişkide hem analitik hem de duyusal bir yol izler. Kavramlara dair kökensel sorgulamaları maddenin kendisinden çıkarmaya yönelen pratiğinde sanat ve zanaatin sınırlarının bulanıklaştığı teknikler kullanır. Bitkisel ve mineral boyalar, tekstil ve toprak çalıştığı temel malzemelerdir. 2017’den beri Datça’da yaşamakta ve üretimini burada, yaşadığı coğrafya ile ilişki kurarak sürdürmektedir. İlk kişisel sergisi Dünya Kendisine Benim İçimden Bakıyor’u 2021 yılında Koli Art Space’de (İstanbul), ikinci kişisel sergisi BARDO’yu 2024 yılında Eldem Sanat Alanı Fırın Art Space’te (Eskişehir) gerçekleştirmiştir.

* Bu atölye, üretim pratiğinde “bitkiler” üzerine çalışan ya da bu alanda bir araştırma ve üretim sürecine girmeyi hedefleyen katılımcılara yöneliktir. Dört günlük atölye süresince, katılımcıların programa düzenli devamlılık göstermesi beklenmektedir. Katılım ücretsiz olup 15 kişilik kontenjan ile sınırlıdır.

* Programa katılmak için sayfa üzerindeki “Kayıt Ol” butonu aracılığıyla ön kayıt formunu doldurarak başvurunuzu iletebilirsiniz. Kayıtlar, ilk etkinlik tarihinden 5 gün önce (10.09.2025, 19:00 itibarıyla) açılacak ve “Kayıt Ol” butonu bu tarihten itibaren erişime açılacaktır. Ön kayıt aşamasında, mesaj alanına üretim pratikleriniz, malzeme ile ilişkiniz ve atölyeye katılım motivasyonunuzu içeren minimum 50 kelimelik bir mesaj eklemeniz beklenmektedir. Katılımcı profiline dair dengeli bir dağılım sağlanabilmesi adına başvurular değerlendirilecek ve uygun bulunan adaylara etkinlik davetiyeleri mail yoluyla iletilecektir.


Atölye Programı 

- 15.09.2025 Pazartesi / 19:00 - 21:00 / Üretim ve Malzeme Üzerine (Çevrimiçi)

Sanatçının kendi üretim pratiklerini ve malzemeyi keşif süreçlerini aktaracağı atölyede bitkilerden boya elde etme ve bunları farklı malzemelerde (örn. tekstil, kağıt) uygulama yöntemlerine değineceğiz.

- 16.09.2025 Salı / 19:00 - 21:00 / Katılımcılar için Kavram ve Üretim Süreci (Çevrimiçi)

Katılımcıların genel hatlarıyla kendi ilgilendikleri malzemeleri öğrendikten sonra kısa sunumlarla bu çalışmaya katılım amaçları ve bitkisel boyalarla kurmayı düşündükleri ilişkiyi ele alacağımız bir seans geçireceğiz.

- 17.09.2025 Çarşamba / 19:00 - 21:00 / Malzemenin Olasılıkları (Çevrimiçi)

Bitkileri renk kaynağı olarak kullanma pratiğini çokluk, oluş, ilişkisellik, paylaşılan eyleyicilik gibi, güncel düşüncedeki çeşitli kavramlar ve yaklaşımlar üzerinden inceleyecek, bunların sanatsal ifade olasılıklarına odaklanacağız.

- 18.09.2025 Perşembe / 19:00 - 21:00 / Sergileme Pratikleri Üzerine (Çevrimiçi)

Katılımcıların bitkisel boyalar ile ilişkilenerek ürettikleri eserlerin ya da üretmeyi hedefledikleri eser/araştırma fikirlerinin sergileme pratikleri ve sunum teknikleri üzerine bir araya geldiğimiz bu oturum sonrasında atölyemiz sonlanmış olacak.

Diğer Tarihler

Çevrimiçi Platform – Zoom

15 Eylül 2025|19:00

Çevrimiçi Platform – Zoom

16 Eylül 2025|19:00

Çevrimiçi Platform – Zoom

17 Eylül 2025|19:00

Çevrimiçi Platform – Zoom

18 Eylül 2025|19:00

18 Eylül 2025 Perşembe 19:00

Çevrimiçi Platform – Zoom

Tüm Program
Bizi Takip Edin
TR EN
Etkinlikleri etiketlere göre filtreleyin
19 OCA PZT
1

19:00

Öğrenme Programı Malzeme: Doğaçlama

Çevrimiçi Platform – Zoom

20 OCA SAL
2

18:30

Söyleşi Üretim Üzerine Düşündüren Kitap: “Sarı Yüz” - R. F. Kuang

Frankeştayn Kitabevi

19:00

Öğrenme Programı Malzeme: Doğaçlama

Çevrimiçi Platform – Zoom

21 OCA ÇAR
1

19:00

Öğrenme Programı Malzeme: Doğaçlama

Çevrimiçi Platform – Zoom

22 OCA PER
2

18:00

Seminer Küratörler için Stratejik Planlama ve Proje Geliştirme - I

Çevrimiçi Platform – Zoom

19:00

Öğrenme Programı Malzeme: Doğaçlama

Çevrimiçi Platform – Zoom

23 OCA CUM
-
24 OCA CMT
-
25 OCA PAZ
3

12:00

Çocuk Atölyesi Ailece İleri Dönüşüm: Heykel Atölyesi
(4-8 Yaş)

Sakıp Sabancı Müzesi

14:00

Çocuk Atölyesi Ailece İleri Dönüşüm: Mozaik Atölyesi
(4-8 Yaş)

Sakıp Sabancı Müzesi

15:00

Seminer Yapay Zekâ ve Yaratıcılık İmkânı

Sakıp Sabancı Müzesi

26 OCA PZT
-
27 OCA SAL
-
28 OCA ÇAR
-
29 OCA PER
4

17:00

Yetişkin Atölyesi Alfabe Deneysel Fotoğraf Atölyesi (Ocak - 1. Grup)

Basımhane İstanbul

17:00

Yetişkin Atölyesi Alfabe Deneysel Fotoğraf Atölyesi (Ocak - 2. Grup)

Basımhane İstanbul

18:00

Seminer Küratörler için Stratejik Planlama ve Proje Geliştirme - II

Çevrimiçi Platform – Zoom

20:00

Söyleşi “Anne, Ben Sanatçı mıyım?”
Konuk: Yasemin Mori

Bant Mag. Havuz / Bina

30 OCA CUM
-
31 OCA CMT
1

14:00

Çocuk Tiyatrosu (İPTAL EDİLDİ) Akbank Çocuk Tiyatrosu
"Ne Olacağım Ben?"

İBB Arnavutköy Yaşam Merkezi

01 ŞUB PAZ
2

12:00

Çocuk Atölyesi Ailece İleri Dönüşüm: Heykel Atölyesi
(4-8 Yaş)

Sakıp Sabancı Müzesi

14:00

Çocuk Atölyesi Ailece İleri Dönüşüm: Mozaik Atölyesi
(4-8 Yaş)

Sakıp Sabancı Müzesi

02 ŞUB PZT
2

18:00

Seminer Türkiye’de Sanat Alanında Örgütlenme

Çevrimiçi Platform – Zoom

20:00

Öğrenme Programı Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevrimiçi Platform – Zoom

03 ŞUB SAL
1

20:00

Öğrenme Programı Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevrimiçi Platform – Zoom

04 ŞUB ÇAR
1

20:00

Öğrenme Programı Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevrimiçi Platform – Zoom

05 ŞUB PER
1

20:00

Öğrenme Programı Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevrimiçi Platform – Zoom

06 ŞUB CUM
-
07 ŞUB CMT
-
08 ŞUB PAZ
1

14:00

Yetişkin Atölyesi Alfabe Deneysel Fotoğraf Atölyesi (Şubat - 1. Grup)

Basımhane İstanbul

Etkinliği takviminize ekleyin

Kayıt Formu

KVKK metnini okudum, onaylıyorum.

E-Bülten'e üye olun