Öğrenme Programı

Malzeme: İşbirliği

Öğrenme Programı
Malzeme: İşbirliği

Güncel Sanat ve Ekolojik Denemeler (Sanatçılar İçin Üretim Atölyesi)

“Malzeme: İşbirliği”

Atölye Yürütücüsü: Gülce Tulçalı

Tarih: 19 - 22 Ocak 2026

Saat: 19:00 - 21:00

Bu atölye, doğaçlama imge üretimi ve spekülatif dünya kurmayı, feminizm ile doğa arasındaki ilişkiyi yeniden düşünmek için temel araçlar olarak ele alır. Video, fotoğraf ve performans üzerinden katılımcılar; sezgiye, denemeye ve kolektif üretime dayalı süreçler içinde, ekolojik süreçlerle kadın merkezli anlatıların kesiştiği alternatif dünyalar üzerine düşünür ve üretir. Bu dünyalar, gerçeklikten beslenen ancak kurgusal ve ritüelistik öğelerle genişleyen, politik ve duygusal anlatılar oluşturmayı amaçlar.

Atölye sürecinde imge üretimi, doğayla kurulan karşılıklı bir ilişkiye dönüşür. Doğa; yalnızca temsil edilen bir arka plan değil, üretimi yönlendiren ve şekillendiren aktif bir özne olarak ele alınır. Feminist bir bakış açısıyla beden, ekoloji ve iktidar arasındaki ilişkiler birlikte düşünülür; gözetim, patriyarka, bakım, dayanıklılık ve hayatta kalma gibi temalar imge üretimi üzerinden tartışmaya açılır.

Atölye, sonuçtan çok sürece odaklanan, denemeyi ve belirsizliği teşvik eden bir çalışma alanı sunar. Doğaçlama yöntemler, performatif eylemler ve kolektif paylaşımlar aracılığıyla imge, ritüel ve anlatı yeniden kurulur. Katılımcılar hem kişisel hem de politik düzlemde yeni ifade ve direnme biçimlerini deneme ve alternatif dünyaları birlikte hayal etme ve deneyimleme imkânı bulur.

Gülce Tulçalı (d. 1994), İzmir, Türkiye doğumlu olup Londra merkezli bir görsel sanatçıdır. Pratiği hareketli görüntü, fotoğraf ve performansı kapsar. Kurgusal ritüelleri ve eylemleri gerçek anlatıların içine entegre ederek kadınlar ve sistem arasındaki ilişkiyi araştırır; bu dünyaları iç içe geçirir. Aşırı patriyarka/otorite altında bir dünyanın imgelerini üretir ve sistemin farklı aygıtlarına karşı ya da onların içinden gelişen, kadın merkezli baş etme mekanizmalarını yeniden tahayyül eder; bunlar doğayla kesişimi, göç, sosyal medya veya gözetim kapitalizmini içerebilir. Dijital süreçlerden karanlık oda baskılarına uzanan çeşitli yöntemler kullanan sanatçı, fotoğraf ve filmdeki müdahalelerini performatif ve sinematik bir pratiğe dönüştürür.

Bocconi Üniversitesi'nde Uluslararası Yönetim, Ekonomi ve Finans alanında lisans eğitimini tamamlamış, Royal College of Art’ta Fotoğraf alanında yüksek lisans derecesi almıştır. Eserleri RCA Diaspora Koleksiyonu, British Film Network arşivleri ve özel koleksiyonlar dâhil olmak üzere çeşitli koleksiyonlarda yer almaktadır. Çalışmaları Chester Film Festivali, Gallery Weekend Berlin ve Contemporary Art Ruhr gibi ulusal ve uluslararası platformlarda gösterilmiştir. Ai-Da Robot için gerçekleştirdiği komisyonlar, Design Museum’daki “Portrait of a Robot” sergisinde ve 2023 Venedik Bienali’nde sergilenmiştir. Birleşik Krallık'taki ilk kişisel sergisi “Rituals for the WorldsEnd”, Şubat 2024’te FourCorners E2’de gerçekleşmiştir. SW Darkroom RCA Residency Ödülü’nü ve Arts Council England’dan DYCP Grant’i almıştır. Goethe Enstitüsü Londra ve Sirkhane Darkroom gibi mekânlarda atölyeler yürütmüş; yakın zamanda RCA x CCA 2025 sergisi kapsamında ve JOYA programında sanatçı misafir (artist-in-residence) olarak bulunmuştur.

* Bu atölye, video, fotoğraf ve performans alanlarında çalışan ya da bu alanlarda ekoloji ve feminizm ekseninde üretim ve araştırma sürecine girmeyi hedefleyen katılımcılara yöneliktir. Program süresince düzenli devamlılık beklenmektedir. Katılım ücretsiz olup kontenjan 15 kişi ile sınırlıdır.

* Programa katılmak için sayfa üzerindeki “Kayıt Ol” butonu aracılığıyla ön kayıt formunu doldurarak başvurunuzu iletebilirsiniz. Kayıtlar, ilk etkinlik tarihinden 1 hafta önce (12.01.2026, 19:00'da) açılacak ve “Kayıt Ol” butonu bu tarihten itibaren erişime açılacaktır. Ön kayıt aşamasında, mesaj alanına üretim pratiğiniz, kolektif üretimle ilişkiniz ve atölyeye katılım motivasyonunuzu içeren minimum 40 kelimelik bir metin eklemeniz beklenmektedir. Başvurular değerlendirilecek ve uygun bulunan katılımcılara etkinlik davetiyeleri mail yoluyla iletilecektir.


Atölye Programı

- 19.01.2026 Pazartesi / 19:00-21:00 / Üretim ve Malzeme Üzerine (Çevrimiçi)

Atölyenin açılış oturumunda Gülce Tulçalı, kendi sanatsal pratiği üzerinden imge üretiminde doğaçlama ve işbirliğinin hem bir yöntem hem de bir düşünme biçimi olarak nasıl çalıştığını ele alır. Video, fotoğraf ve performans pratikleri üzerinden geliştirilen spekülatif dünya kurma yaklaşımları paylaşılır; feminizm, ekoloji ve kolektif üretim arasındaki ilişkiler birlikte düşünülür. Bu oturum, atölye süresince izlenecek kavramsal ve sezgisel çerçevenin oluşmasına alan açar.

- 20.01.2026 Salı / 19:00-21:00 / Katılımcılar için Kavram ve Üretim Süreci (Çevrimiçi)

Bu oturumda katılımcılar, kendi üretim pratiklerini, imgeyle kurdukları ilişkileri ve ilgilendikleri temaları kısa paylaşımlar aracılığıyla aktarır. Feminist bir perspektiften beden, doğa ve iktidar arasındaki ilişkiler; kolektif düşünme, karşılıklı geri bildirim ve tartışma yoluyla ele alınır. Oturum, katılımcıların atölye boyunca geliştirecekleri anlatı ve üretim yönelimlerinin netleşmesini amaçlar.

- 21.01.2026 Çarşamba / 19:00-21:00 / Malzemenin Olasılıkları (Çevrimiçi)

Bu oturumda imgenin ritüel, performatif eylem ve sezgisel süreçler aracılığıyla nasıl dönüştürülebileceği üzerine odaklanılır. Doğaçlama, belirsizlik ve deneme hâli, üretimin temel araçları olarak ele alınır. Katılımcılar, kolektif üretim ve ortak eylem pratiklerini kendi çalışmalarına nasıl dahil edebileceklerini birlikte düşünür.

- 22.01.2026 Perşembe / 19:00-21:00 / Paylaşım ve Birlikte Düşünme (Çevrimiçi)

Atölyenin son oturumunda, süreç boyunca geliştirilen fikirler, imgeler ve deneyimler üzerinden kolektif bir değerlendirme yapılır. Kolektif üretim süreçlerinin nasıl paylaşılabileceği, sunulabileceği ve farklı bağlamlarda yeniden düşünülebileceği tartışmaya açılır. Katılımcılar, atölye deneyimlerini aktararak süreci birlikte tamamlar.

Diğer Tarihler

Çevrimiçi Platform – Zoom

19 Ocak 2026|19:00

Çevrimiçi Platform – Zoom

20 Ocak 2026|19:00

Çevrimiçi Platform – Zoom

21 Ocak 2026|19:00

Çevrimiçi Platform – Zoom

22 Ocak 2026|19:00

19 Ocak 2026 Pazartesi 19:00

Çevrimiçi Platform – Zoom

Tüm Program
Bizi Takip Edin
TR EN
Etkinlikleri etiketlere göre filtreleyin
15 ARA PZT
-
16 ARA SAL
-
17 ARA ÇAR
1

18:00

Seminer Sergi Modelleri Analizi - II

Çevrimiçi Platform – Zoom

18 ARA PER
1

18:00

Seminer Eleştiri Dilinin Doğuşu, Sınırları ve Açmazları

Çevrimiçi Platform – Zoom

19 ARA CUM
-
20 ARA CMT
1

14:00

Çocuk Tiyatrosu Akbank Çocuk Tiyatrosu
"Ne Olacağım Ben?"

Caddebostan Kültür Merkezi

21 ARA PAZ
3

12:00

Çocuk Atölyesi Ailece İleri Dönüşüm: Heykel Atölyesi
(4-8 Yaş)

Sakıp Sabancı Müzesi

14:00

Çocuk Atölyesi Ailece İleri Dönüşüm: Mozaik Atölyesi
(4-8 Yaş)

Sakıp Sabancı Müzesi

15:00

Seminer Dünyanın İmajından İmajın Dünyasına: Sinematik İmajlar ve Dünyakurma

Sakıp Sabancı Müzesi

22 ARA PZT
1

19:00

Öğrenme Programı Malzeme: Arazi

Çevrimiçi Platform – Zoom

23 ARA SAL
1

19:00

Öğrenme Programı Malzeme: Arazi

Çevrimiçi Platform – Zoom

24 ARA ÇAR
2

18:30

Seminer Hemzemin Hafıza

Postane İstanbul

19:00

Öğrenme Programı Malzeme: Arazi

Çevrimiçi Platform – Zoom

25 ARA PER
1

19:00

Öğrenme Programı Malzeme: Arazi

Çevrimiçi Platform – Zoom

26 ARA CUM
-
27 ARA CMT
-
28 ARA PAZ
2

12:00

Çocuk Atölyesi Çok Renkli Yılbaşı Süsleri Atölyesi
(5-9 Yaş)

Sakıp Sabancı Müzesi

14:00

Çocuk Atölyesi Boncuklardan Yılbaşı Süsü Atölyesi
(5-9 Yaş)

Sakıp Sabancı Müzesi

29 ARA PZT
-
30 ARA SAL
-
31 ARA ÇAR
-
01 OCA PER
-
02 OCA CUM
-
03 OCA CMT
-
04 OCA PAZ
2

12:00

Çocuk Atölyesi Göçmen Kuşların İzinde: Kuş Yuvası Tasarım Atölyesi
(6-10 Yaş)

Sakıp Sabancı Müzesi

14:00

Çocuk Atölyesi Bu Bizim Soframız
(5-9 Yaş)

Sakıp Sabancı Müzesi

Etkinliği takviminize ekleyin

Kayıt Formu

KVKK metnini okudum, onaylıyorum.

E-Bülten'e üye olun