Öğrenme Programı

Malzeme: Lif

Öğrenme Programı
Malzeme: Lif

Güncel Sanat ve Ekolojik Denemeler (Sanatçılar İçin Üretim Atölyesi)

“Malzeme: Lif”

Atölye Yürütücüsü: Zeynep Gürler

Tarih: 3-4-5 Kasım 2026

Saat: 19:00-21:00 

Bu atölye, lifin birleşme, iç içe geçme ve katmanlaşarak yeni yapılar oluşturma potansiyelinden hareketle, sanatçılara sunduğu düşünme ve üretme olanaklarını araştırıyor. Sökme, bağlama, dikme, örme gibi yöntemlerle lifle kurulan ilişkiler, sanat ve zanaat arasında aktarılan malzeme bilgisi ile bu tekniklerin güncel sanattaki karşılıkları üzerinden ele alınıyor.

Bitkisel, hayvansal ve sentetik liflerin kaynaklarını ve dönüşüm süreçlerini izlemek; emek, hafıza, kimlik ve aidiyet gibi kavramları malzemenin taşıdığı bilgiler ve ekolojik ilişkilerle birlikte düşünmeye açıyor. Üç günlük programda sanatçı deneyimleri, yapıtlar ve okumalar katılımcıların araştırmalarına eşlik ederken, lifle kurmak istedikleri ilişkiler, üretim ve sergileme fikirleri ortak tartışmanın bir parçası haline geliyor.

Zeynep Gürler (1988, Ankara), Düzce’de yaşayan ve çalışan sanatçı ve akademisyendir. Sanat pratiğinde ekoloji ve hafıza ilişkisini, yaşadığı çevredeki karşılaşmalar ve temaslar üzerinden araştırır. Fotoğraf, video, yerleştirme, çizim ve dokumayı uzun süreli saha araştırmalarıyla bir araya getirir.

Düzenli olarak gerçekleştirdiği yürüyüşler ve bu sırada yaptığı gözlemler, üretiminin temelini oluşturur. Bu süreçte biriken görüntü, ses ve izleri çalışmalarında bir araya getirerek farklı zamanlar ve deneyimler arasında bağlantılar kurar. Son yıllarda Efteni Gölü havzasında sürdürdüğü araştırmalarında, coğrafyanın dönüşümünü ve hafızanın ekolojik süreçlerle birlikte nasıl şekillendiğini inceler.

2010 yılında Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlayan Gürler, aynı üniversitede yüksek lisans (2013) ve sanatta yeterlik (2021) derecelerini almıştır. 2017 yılında araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladığı Düzce Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü’nde, 2023 yılından bu yana doktor öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı kapsamında desteklenen Orada adlı projesinin sergisi, 2024 yılında Bilsart’ta gerçekleşmiştir. Diğer kişisel sergileri arasında Kabuk (Goethe-Institut Ankara, 2024) ve İçinde Bir Şey (Müfide Kadri Sanat Galerisi, Düzce, 2025) bulunmaktadır.

2025 ve 2026 yıllarında Arter Öğrenme Programı kapsamında “Sanat Yapıtları Doğa Hakkında Bize Ne Söyler?” başlıklı seminer dizisini yürüten sanatçı, 2026 yılında SAHA Studio’nun 11. dönem sanatçıları arasında yer almış ve bu süreçte Tortu adlı projesi üzerinde çalışmıştır.

* Ön kayıt aşamasında, mesaj alanına üretim pratiğiniz ve atölyeye katılım motivasyonunuzu içeren minimum 40 kelimelik bir metin eklemeniz beklenmektedir. Başvurular değerlendirilecek ve uygun bulunan katılımcılara etkinlik davetiyeleri mail yoluyla iletilecektir.

* Bu atölye, güncel sanat alanında çalışan ya da sanatsal üretimlerinde lif, dokuma ve tekstil tekniklerini ekoloji, emek, hafıza, kimlik ve aidiyet kavramlarıyla birlikte araştırmayı hedefleyen katılımcılara yöneliktir. Program süresince düzenli devamlılık beklenmektedir. Katılım ücretsiz olup kontenjan 15 kişi ile sınırlıdır.

* Programa katılmak için sayfa üzerindeki “Kayıt Ol” butonu aracılığıyla ön kayıt formunu doldurarak başvurunuzu iletebilirsiniz. Kayıtlar, ilk etkinlik tarihinden 1 hafta önce (27.10.2026, 19:00’da) açılacak ve “Kayıt Ol” butonu bu tarihten itibaren erişime açılacaktır. 


Atölye Programı

- 03.11.2026 Salı / 19:00-21:00 / Üretim ve Malzeme Üzerine (Çevrimiçi)

İlk oturumda Zeynep Gürler, kendi sanat pratiği ve güncel sanat örnekleri üzerinden lifin üretim olanaklarını paylaşacaktır. Bitkisel, hayvansal ve sentetik liflerin kaynakları ve dönüşüm süreçleri ele alınacaktır. Katılımcılardan bir sonraki oturum için araştırmak istedikleri bir lif, tekstil parçası ya da lifle ilişkili bir yapıt seçmeleri ve bu seçime ilişkin kısa notlar veya görseller hazırlamaları beklenmektedir.

- 04.11.2026 Çarşamba / 19:00-21:00 / Malzemenin Olasılıkları (Çevrimiçi)

İkinci oturumda katılımcıların seçtikleri malzemeler ve araştırmaları paylaşılacaktır. Sanatçı deneyimleri, yapıtlar ve okumalar eşliğinde katılımcılar, lifle kurmak istedikleri ilişkilere yönelik bir malzeme denemesi veya üretim fikri geliştirmeye davet edilecektir.

- 05.11.2026 Perşembe / 19:00-21:00 / Paylaşım ve Birlikte Düşünme (Çevrimiçi)

Son oturumda katılımcılar geliştirdikleri malzeme denemelerini, üretim ve sergileme fikirlerini paylaşacaktır. Lifin birleşme, iç içe geçme ve katmanlaşma özelliklerinin bu önerilere nasıl yansıdığı birlikte değerlendirilecek; malzeme seçimi, ekolojik ilişkiler ve sunum biçimleri üzerine geri bildirim verilecektir. Atölye, araştırmaların devamına yönelik ortak bir değerlendirmeyle tamamlanacaktır.

Diğer Tarihler

Çevrimiçi Platform – Zoom

3 Kasım 2026|19:00

Çevrimiçi Platform – Zoom

4 Kasım 2026|19:00

Çevrimiçi Platform – Zoom

5 Kasım 2026|19:00

3 Kasım 2026 Salı 19:00

Çevrimiçi Platform – Zoom

Tüm Program
Bizi Takip Edin
TR EN
Etkinlikleri etiketlere göre filtreleyin
12 EKİ PZT
1

18:00

Seminer Küratörlüğün Hikayesi - II

Çevrimiçi Platform – Zoom

13 EKİ SAL
1

18:00

Seminer Modern ve Çağdaş Sanatın Hikayesi - I

Çevrimiçi Platform – Zoom

14 EKİ ÇAR
-
15 EKİ PER
-
16 EKİ CUM
-
17 EKİ CMT
1

13:00

Çocuk Tiyatrosu (ERTELENDİ) Akbank Çocuk Tiyatrosu
"Ne Olacağım Ben?"

Barış Manço Kültür Merkezi

18 EKİ PAZ
-
19 EKİ PZT
1

18:00

Seminer Modern ve Çağdaş Sanatın Hikayesi - II

Çevrimiçi Platform – Zoom

20 EKİ SAL
1

19:00

Öğrenme Programı Malzeme: Derme-çatma

Çevrimiçi Platform – Zoom

21 EKİ ÇAR
1

19:00

Öğrenme Programı Malzeme: Derme-çatma

Çevrimiçi Platform – Zoom

22 EKİ PER
1

19:00

Öğrenme Programı Malzeme: Derme-çatma

Çevrimiçi Platform – Zoom

23 EKİ CUM
-
24 EKİ CMT
-
25 EKİ PAZ
3

13:30

Çocuk Atölyesi Mobil Heykel Atölyesi
(6-10 Yaş)

Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi

15:00

Çocuk Atölyesi İleri Dönüşüm: Kâğıt Heykel Atölyesi
(6-10 Yaş)

Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi

16:30

Çocuk Atölyesi Mozaik Tekniğiyle Piksel Resim Atölyesi
(6-10 Yaş)

Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi

26 EKİ PZT
-
27 EKİ SAL
1

21:30

Konser İmer Demirer Quartet

Komünite

28 EKİ ÇAR
1

13:30

Çocuk Atölyesi Sinopale 10 Sergi Gezisi & Merakın Peşinde Çocuk Atölyesi
(6-10 Yaş)

Eski Askeri Gazino Binası, SİNOP

29 EKİ PER
1

11:00

Çocuk Atölyesi Sinopale 10 Sergi Gezisi & Merakın Peşinde Çocuk Atölyesi
(6-10 Yaş)

Eski Askeri Gazino Binası, SİNOP

30 EKİ CUM
-
31 EKİ CMT
-
01 KAS PAZ
-

Etkinliği takviminize ekleyin

Kayıt Formu

KVKK metnini okudum, onaylıyorum.

E-Bülten'e üye olun