SERGİ

Misafir

SERGİ
Misafir

Oya Aşan Yüksel

1981 yılında Ankara’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir’de tamamladı. 2005 yılında Lisans eğitimini Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik bölümünden mezun oldu. 2011 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Tasarımı bölümünde Yüksek Lisans eğitimini 2014 yılında ise yine aynı üniversitede sanatta yeterlik eğitimini tamamladı. 2010 yılında Nottingham Trent Üniversitesinde Erasmus değişimi ile altı ay süre ile sanat ve tasarım eğitimi aldı. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik bölümünde akademisyen olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Misafir

Her birey kısa yada uzun süreli olsa da Misafir rolüne bürünmüştür. Peki bu misafirlik nedir?

Misafir, Derrida’nın Misafirperverlik (Of Hospitality) kitabında ele alıp farklı sorularla meseleyi şekillendirip, dönüştürerek etraflıca tartıştığı bir kavramdır.

Gelen’ e; yabancı olsun olmasın; ister Göçmen, ister davetli yada davetsiz ziyaretçi olsun; bir başka ülkenin vatandaşı yada değil, hayvan yahut tanrısal varlık, canlı yada ölü kadın veya erkek: her tür belirlemeden önce, her tür kimlik tespitinden önce gelen’e…. Jacques Derrida

Derrida “Misafir” (Guest) kelimesini ilk olarak farklı dillerdeki anlamları üzerinden değerlendirirken, yabancı, misafirperverlik, davet gibi benzer kökenlere sahip kelimelerle de ilişkilendirmektedir.

İlk olarak Misafir kavramını Türkçe’de kullandığımız anlamları üzerinden değerlendirebiliriz.  Misafir kelimesi birincil anlamda  değerlendirildiğinde;  bir yere veya birinin evine kısa bir süre kalmak için gelen kimse, konuk olarak tanımlanır. Ancak Misafir olgusu taşıdığı geniş anlamla ben ve biz olarak ifade ettiğimiz herşeyi içine alır. Derrida’nın da bu bağlamda etraflıca ele aldığı anlam çözümlemeleri, misafir kavramını tarihsel, politik, psikolojik, sosyolojik, ekonomik ve etik kavramları da kapsayan çok katmanlı  bir olguya dönüştürür.

Misafirlik aslında kişisel bir pratik olmaktan daha çok kültürel bir olgu olarak  geniş bir alanı kapsamaktadır. Misafirlik, bireylere sunulan bir rol, kültürler için bir tutum ve davranış kurallarının bütünüdür. Misafir olma hali  ev-ev sahibi ve misafir penceresinden farklı deneyimleri-hikayeleri barındırır. Bahsettiğimiz “ev-ev sahibi ve misafir” ilişkisi, tüm bu detaylar ışığında serginin de temelini oluştururken, bu deneyim bugünlerde güncelin tamda içerisine bir gönderme yapmaktadır. Uluslararası platformda sınırların çizilmesi ile birlikte  kimilerinin vatandaş kimilerinin ise misafir olarak adlandırılması;  yani “göçmenlik meselesi”… Bu konu bugünlerde Afganistan'daki savaşın etkileriyle tekrardan gündeme gelmiştir. Binlerce Afgan’ın farklı ülkelere gitmek için harekete geçmesi,  misafir  olma hali ile sıkı bir bağ kurmuştur. Bu durum; toplumun ve mevcut iktidarların farklı bakış  açıları ekseninde,  misafirin kimlik arayışı ve ait olduğu yerin neresi olduğu meselesini sıklıkla sorgulamaktadır. 

“Eşiğin aşılması davetli için olduğu kadar ziyaretçi içinde  hep bir ihlal olduğuna göre ve hatta ihlal olarak kalması gerekiyorsa, bu fazla adım ve ihlal ne anlama gelir?” (Dufourmantella, 2020, s. 67)

Jacques Derrida bu kimlik arayışı ve aidiyet konusunda bir eşikten söz ederek, bu eşiğin sınır olma halini üzerinden  misafirlik deneyiminin bir saldırı mı, yoksa mutlak bir beraberlik mi olduğunu sorgular. Aynı yerde, ayrı rollerde, bir arada olanın farklı "misafir" olma halleri… Bu durum misafir ve  ev sahibi olma rollerini  adeta karmaşıklaştırmıştır. Misafirlik olgusu, hem misafir, hemde ev sahibi açısından bir sınır aşımı deneyimi halini almıştır. Çünkü  misafir, ev/yurt/coğrafya gibi farklı mekan kurgularında bir kültür, medeniyet ve güven mekânı bulmaya çalışmaktadır. Bu durum bizlere hem kabul edilişin hem de rededilişin  hikayesini anlatmaktadır.

Misafir olgusu taşıdığı geniş anlamla sınırların sorgulanmasına dikkat çekerken, yalnızca ülke ve  mekan sınırları yada sınır ihlalleri ile kısıtlı olmayıp, yasal-ahlaki ve kişisel olguları da kapsamaktadır.  Misafir kavramının temsiliyetindeki bu geniş iktidar alanı ev sahibi ve misafir arasındaki net ayrımı giderek zorlaştırmaktadır.

Misafir olma hali üzerinden oluşan farklı bakış açıları,  hem ev sahibi, hem de misafir tarafından sorgulanan bir sınır aşımı deneyimine dönüşmüştür.  Bu deneyimde ev sahibi ile misafir arasındaki eşiğin nerede olduğu? misafir olma halinin bir saldırı mı, yoksa mutlak bir beraberlik mi? olduğu soruları    sıklıkla sorulmuştur.

Misafir kavramı üzerinden kurgulanan bu sergi, misafirin kim olduğu /olmadığı, ne tür sosyal gerçekliğe sahip olduğu, neleri/ kimleri kapsadığı, sınırlarının nerede olduğu gibi sorgulamalar yaparak, bu kavramı görünür-görünmez yönleri ile değerlendirmekte ve misafir olma halini (durumunu) sorgulayan bir deneyim alanı oluşturmaktadır.

Sanatçılar & Eserler

Ana Cvorovic

Butterfly Bolt

2015

Ahşap dolaplar, yağlı boya, çarşaf, yastık kılıfı, yastık, çocuk yatağı, metal kelepçeler, cıvatalar, dişli çubuklar, kelebek somunlar.

Farklı Ölçülerde

Borga Kantürk

Koltuk İzleri

2018

Fotoğraf

Farklı Boyutlarda 6 adet fotoğraf

Danijela Pivasevic Tenner

Do You Know, What’s Behind?

2018

Farklı hazır  nesneler ve ham seramik çamuru düzenleme.

Fotoğraflar:©Contemporary Clay Foundation and the Jawahar Kala Kendra

Gözde İlkin

Dış ses: Biz köprüyü ilk böyle geçtik

2011

Nevresim Üzerine Boya ve Dikiş

139x98 cm

İsmail Saray

İsimsiz (Yarısı İçten ve Dıştan Silinmiş Cam)

1970, SALT Araştırma, İsmail Saray Arşivi 

Fotoğraf 

Çeşitli ölçülerde

Özge Yağcı

İkili Yokluk?

2017

Seramik, Astar, 1050 oC, Ahşap, Akrilik

45x45x82 cm

Bizi Takip Edin
TR EN
Etkinlikleri etiketlere göre filtreleyin
11 EYL PZT
-
12 EYL SAL
-
13 EYL ÇAR
-
14 EYL PER
-
15 EYL CUM
-
16 EYL CMT
-
17 EYL PAZ
-
18 EYL PZT
-
19 EYL SAL
-
20 EYL ÇAR
-
21 EYL PER
1

18:30

Söyleşi Akbank 41. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi Sergi Konuşmaları: "Spinoza'ya Saygı"

Akbank Sanat

22 EYL CUM
-
23 EYL CMT
1

20:30

Konser Mercan Dede Live DJ Set with Secret Tribe

Müze Gazhane

24 EYL PAZ
3

11:00

Konser Yarkın Duo (Nağme Yarkın & Baturay Yarkın)

Sakıp Sabancı Müzesi

14:00

Söyleşi fugamundi x Mert Pekduraner Caz Dinleme Kulübü

Bant Mag. Havuz / Bina

19:00

Atölye Jazz-hop Junction: Da Poet ile Beatmaking Atölyesi

Kolektif House Moda

25 EYL PZT
1

21:00

Konser Al Di Meola

AKM Tiyatro Salonu

26 EYL SAL
2

19:00

Konser Kâmil Özler Trio & Yasemin Özler

Akbank Sanat

20:00

Konser Sub-Rehavi

Yeldeğirmeni Sanat Merkezi

27 EYL ÇAR
4

19:00

Konser Yumi Ito

Akbank Sanat

20:00

Konser Neşet Ruacan, Cem Tuncer, Yarkın Tuncer

Yeldeğirmeni Sanat Merkezi

20:30

Konser Mert Pekduraner

Çevre Tiyatrosu / Semaver Kumpanya

22:00

Konser KAM x Yasemin Mori

Bova

28 EYL PER
2

18:30

Konser Onur Çalışkan

CoBAC Workspace Terrace Garden

21:00

Konser All Night Jazz: BOSQ, Zeynep Erbay, Recep Şencan

Frankhan

29 EYL CUM
2

20:30

Konser Terence Blanchard featuring the E-Collective with Turtle Island Quartet

Zorlu PSM, Turkcell Platinum Sahnesi

22:00

Konser Ayyuka

Babylon

30 EYL CMT
6

11:00

Atölye Çılgın Çocuk Orkestrası

Akbank Sanat

16:00

Söyleşi Türkiye Caz Ağı Paneli: Müzik Yoluyla Mekânı Kavramak

Yeldeğirmeni Sanat Merkezi

19:00

Konser Hend

North Studio

20:00

Söyleşi Caz'ın Kıtaları

Outro Record Store

22:00

Konser Gabi Hartmann

Babylon

22:00

Konser LoftCaz Plak Seçkisi

Outro Record Store

01 EKİ PAZ
2

18:30

Konser İdil Naz Dönmez & Rüzgar Yıldırım

Alan Kadıköy Amfi Tiyatro

20:30

Konser Ozan Musluoğlu Quartet ft. Kerem Görsev

Alan Kadıköy

Etkinliği takviminize ekleyin

E-Bülten'e üye olun