Seminer

"İmgenin Geri Dönüşü: Jacques Rancière'in İmgenin Geleceği Üzerine Düşünceleri"

Seminer
"İmgenin Geri Dönüşü: Jacques Rancière'in İmgenin Geleceği Üzerine Düşünceleri"

Mehmet Şiray

İmgenin Geri Dönüşü: Jacques Rancière'in İmgenin Geleceği Üzerine Düşünceleri

Jacques Rancière “Estetiğin Siyaseti” kitabını yazarken, kitabın amacının batı felsefe tarihine musallat olmuş imge ve hakikat ayrımına eleştirel yaklaşarak “imge”yi yabancılaşmanın, ideolojik olanın ya da yapaylığın bir göstereni olmaktan çıkarmak olduğunu belirtmektedir. Rancière’e göre bugün imge hakkında yeniden düşünmemiz gerekmektedir; imgenin hakikati onun sadece bir maske olmasında ve hakikati gizlemesinde ya da onu bizim için çarpıtmasında yatmamaktadır, imge aynı zamanda hakikati parçalara ayıran onu dönüştüren bir olanaklılığa da sahiptir. Özellikle metaforik imgeler üzerinde duran Rancière onların dünyayı algılama biçimlerimizde radikal değişiklikler yapabilme potansiyeli taşıdıklarını iddia etmektedir. Bu seminer’de Rancière’in “imge” üzerine düşüncelerini dile getirirken, imge üzerine düşünmenin dünyayı nasıl algıladığımızla, hissettiğimizle ve anladığımızla doğrudan ilişkili olduğu tespiti yapılarak tartışmaya açılacaktır.

Mehmet Şiray 1997 Ortadoğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra çalışmalarına 2002 yılına kadar Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Sanat Felsefesi üzerine yoğunlaşarak devam etmiştir. Doktora derecesini Johannes Gutenberg Mainz Üniversitesi'nden 2007 yılında almıştır. 2009 yılından bu yana Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Felsefe Bölümü'nde öğretim üyesi olarak devam etmektedir. Sanat Felsefesi, Estetik ve Politika Felsefesi üzerine odaklanarak B. Spinoza, R. Girard, G. Bataille, J. Rancière ve J. L. Nancy üzerine çeşitli makaleler yayınlamıştır. 2009 yılında Peter Lang yayınevi tarafından basılan "Performance and Performativity" başlıklı kitabın yazarıdır.

Etkinlikler ücretsizdir. Ücretsiz etkinliklerde katılım sayısı sınırlı olup etkinlik davetiyesi 1 saat öncesinden Akbank Sanat Danışma'dan temin edilebilir.

Bizi Takip Edin
TR EN
Etkinlikleri etiketlere göre filtreleyin
16 MAR PZT
-
17 MAR SAL
-
18 MAR ÇAR
-
19 MAR PER
-
20 MAR CUM
-
21 MAR CMT
-
22 MAR PAZ
-
23 MAR PZT
-
24 MAR SAL
-
25 MAR ÇAR
-
26 MAR PER
2

18:00

Seminer Sürece Güvenmek

Çevrimiçi Platform – Zoom

19:30

Söyleşi fugamundi x Elif Dikeç Caz Dinleme Kulübü: Kozmik Tınılar - Krautrock’tan Caz’a

fugamundi

27 MAR CUM
1

18:00

Seminer Hafıza: Unutma ve Hatırlama Arasında Adalet

Çevrimiçi Platform – Zoom

28 MAR CMT
5

12:00

Çocuk Atölyesi Dönüşüm Hikayem
(9-12 Yaş)

İzmit Belediyesi Oyuncak Müzesi

13:30

Çocuk Atölyesi Uzakta Ne Var?
(7-11 Yaş)

İzmit Belediyesi Oyuncak Müzesi

14:00

Çocuk Tiyatrosu Akbank Çocuk Tiyatrosu
"Ne Olacağım Ben?"

İBB Başakşehir Kültür Merkezi

14:00

Yetişkin Atölyesi Alfabe Deneysel Fotoğraf Atölyesi (Mart - 2. Grup)

Basımhane İstanbul

15:00

Çocuk Atölyesi Eskiz Defterimde İzmit
(6-9 Yaş)

İzmit Belediyesi Oyuncak Müzesi

29 MAR PAZ
-
30 MAR PZT
-
31 MAR SAL
-
01 NİS ÇAR
1

18:00

Seminer Sergi Planlama: Risk Yönetimi ve Eser Sigortalama

Çevrimiçi Platform – Zoom

02 NİS PER
-
03 NİS CUM
-
04 NİS CMT
1

13:00

Çocuk Tiyatrosu Akbank Çocuk Tiyatrosu
"Ne Olacağım Ben?"

İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi

05 NİS PAZ
3

12:30

Çocuk Atölyesi Mini Mozaik Atölyesi
(5-9 Yaş)

Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi, EDİRNE

14:00

Söyleşi Dialogues @ Bova – Konuk: Luis Bonilla

Bova

14:15

Çocuk Atölyesi Rengarenk Kol Kuklaları
(6-10 yaş)

Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi, EDİRNE

Etkinliği takviminize ekleyin

Kayıt Formu

KVKK metnini okudum, onaylıyorum.

E-Bülten'e üye olun