Seminer

Kürasyon: Müdahale

Seminer
Kürasyon: Müdahale

“Çağdaş Sanat ve Küratörlük” Seminer Programı

Seminer: Kürasyon: Müdahale

Konuşmacı: Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman

Saat: 18:00-19:00

Küratörlük sonunda bir sağaltma işlemi. Her iyileştirme en uç noktada radikal olabilecek müdahaleleri gereksinir. Bugün küratörlük, diğer anlamlarını geride bırakarak salt kültür ve sanat dünyasında hatta o alanlarda da çok sınırlı bir işlev için kullanılıyor. Her sınırlandırılmış ve kendi içine kapanmış edim gibi kendi çözülmesini getiriyor ve kendisini git gide daha fazla tüketiyor. Oysa bugün küratörlüğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç olan bir dönemdeyiz ve bu gerçek sanat alanında diğer alanlardan çok daha ileri bir boyutta. Post-form bir dünyada güncel sanatın kendi içinde hayli tıkandığı bir dönemde küratör sanatçının güdümünde mi olmalı onu aşacak bir plana mı yerleşmeli? Sorunun cevabı ‘küratörlüğün kürasyonu’  ve müdahale kavramının sorgulanmasına yatıyor.

Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman Hakkında

Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman inşaat mühendisliği, ekonomi, sanat kuramı ve felsefesi ve siyaset bilimi alanlarında akademik derecelerini aldıktan sonra yurt içi ve dışındaki üniversitelerde öğretim üyesi ve yönetici olarak bulundu.  Sabancı Üniversitesinin tasarımcıları ve kurucuları arasında yer aldı ve on beş yıl o kurumda öğretim üyesi ve yönetici olarak çalıştı. University of Michigan ve Columbia üniversitelerinde araştırmacı olarak bulundu. Princeton Üniversitesinde Ahmet Ertegün Profesörlüğüne atandı. Kadir Has Üniversitesinde Rektör Yardımcılığı ve İletişim Fakültesi Dekanlığı, çeşitli kurulların başkanlığını yaptı. Netkent Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. Şimdi Işık Üniversitesi Rektörü ve Sanat, Tasarım, Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi.  Akademik çalışma alanları toplumsal kuram, siyasal kuram, yazınsal kuram ve Türk siyasal düşüncesidir. Bu konulara Yapısalcılık-Sonrası bir anlayışla yaklaşır. Akademik kimliğini genişleten entelektüel anlayışının sonucu olarak uzun yıllar çeşitli gazetelerde akademik içerikli makaleler yazdı. Sanat kuramcısı, eleştirmeni ve küratör olarak Türkiye’de güncel sanatın oluşumunda etkin bir rol oynadı. Aralarında evrensel isimlerin ve Türk sanatçılarının bulunduğu elliye yakın sergi düzenledi. Çeşitli galerilerin kuruluşunu gerçekleştirdi. Çeşitli dönemlerde Fildişi Kule ve Bildiğiniz Gibi Değil isimli televizyon programlarını hazırladı. On iki yıl süreyle İstanbul Bienali Danışma Kurulu üyesi olarak çalıştı. Şimdi Contemporary Istanbul Sanat Fuarı, Akbank Sanat ve Sabancı Müzesi İcra Kurulu üyesi. Kahraman, Kültür Bakanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanlığı yaptı. Belçika’daki Europalia-Turkey festivalinin Sanat Yönetmenliğini gerçekleştirdi. Çalışma alanlarında çok sayıda makalesi ve 30’a yakın kitabı bulunuyor. Kahraman TÜYAP Eleştiri Onur Ödülünü, PSD Yılın Sanat Adamı ödülünü kazandı. College Art Association, Middle East Studies Association, American Political Science Association üyesidir.

* Programa seminer bazlı katılım şartlarını öğrenmek için apply@curatingcontemporaryart.org adresine katılmak istediğiniz seminer bilgisiyle birlikte e-mail göndermenizi rica ederiz. Tek seminer katılım ücreti 650 TL'dir.

24 Nisan 2025 Perşembe 18:00

Çevrimiçi Platform – Zoom

Tüm Program
Bizi Takip Edin
TR EN
Etkinlikleri etiketlere göre filtreleyin
29 ARA PZT
-
30 ARA SAL
-
31 ARA ÇAR
-
01 OCA PER
-
02 OCA CUM
-
03 OCA CMT
-
04 OCA PAZ
2

12:00

Çocuk Atölyesi Göçmen Kuşların İzinde: Kuş Yuvası Tasarım Atölyesi
(6-10 Yaş)

Sakıp Sabancı Müzesi

14:00

Çocuk Atölyesi Bu Bizim Soframız
(5-9 Yaş)

Sakıp Sabancı Müzesi

05 OCA PZT
1

20:00

Öğrenme Programı Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevrimiçi Platform – Zoom

06 OCA SAL
1

20:00

Öğrenme Programı Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevrimiçi Platform – Zoom

07 OCA ÇAR
1

20:00

Öğrenme Programı Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevrimiçi Platform – Zoom

08 OCA PER
2

18:00

Seminer Küratörlükte Farklı Yöntemler ve Sergi Deneyimleri

Çevrimiçi Platform – Zoom

20:00

Öğrenme Programı Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevrimiçi Platform – Zoom

09 OCA CUM
-
10 OCA CMT
-
11 OCA PAZ
1

14:00

Yetişkin Atölyesi Alfabe Deneysel Fotoğraf Atölyesi (Ocak - 1. Grup)

Basımhane İstanbul

12 OCA PZT
1

18:00

Seminer Eleştiri Dilinin Doğuşu, Sınırları ve Açmazları

Çevrimiçi Platform – Zoom

13 OCA SAL
-
14 OCA ÇAR
1

18:30

Söyleşi Haz ve Acının Sınırında: Dopamin

Minoa Pera

15 OCA PER
1

18:00

Seminer Inside a Global Gallery: How Lisson Shapes Artistic Narratives Across Markets

Çevrimiçi Platform – Zoom

16 OCA CUM
-
17 OCA CMT
3

13:30

Çocuk Atölyesi Uzakta Ne Var?
(7-11 Yaş)

Nilüfer Pancar Deposu, BURSA

14:00

Çocuk Tiyatrosu Akbank Çocuk Tiyatrosu
"Ne Olacağım Ben?"

İBB Arnavutköy Yaşam Merkezi

15:00

Çocuk Atölyesi Hale Asaf’tan İlhamla Bursa Manzaraları
(6-9 Yaş)

Nilüfer Pancar Deposu, BURSA

18 OCA PAZ
1

14:00

Yetişkin Atölyesi Alfabe Deneysel Fotoğraf Atölyesi (Ocak - 2. Grup)

Basımhane İstanbul

Etkinliği takviminize ekleyin

Kayıt Formu

KVKK metnini okudum, onaylıyorum.

E-Bülten'e üye olun