5. Akbank Kısa Film Festivali

5. Akbank Kısa Film Festivali

Akbank Kısa Film Festivali, geniş bir kitle tarafından takip edilen kısa filmlerin yapımını özendirmek, uygun koşullarda gösterimini bu yolla izleyiciye ulaşmasını sağlamak, ülke sinemasına katkıda bulunan yeni sinemacıları desteklemek, amatör ya da profesyonel her tür kısa filmi tanıtmak, farklı kültürlerden gelen kısa filmleri seyirciye ulaştırmak, bir festival kültürü içerisinde kısa filmin tartışılacağı platformu sağlamak, sinemaseverlerin keyifle izleyecekleri bir festival geleneği oluşturmak amacıyla düzenlenmektedir. 2004 yılının Aralık ayında Selim Evci'nin koordinatörlüğünde başlayan festival, bu yıl dördüncü kez sinemaseverlerle buluşacak.

Her yıl Aralık ayında gerçekleşen ve 10 gün süren festival, yıl içinde de ödüllü filmlerinin ulusal ve uluslararası festival ve sinema etkinliklerinde yer almasında aracı rol oynamaktadır. Ayrıca "Akbank Kısa Film Festivali Üniversitelerde" etkinliği ile, İstanbul ve Anadolu'daki birçok üniversitede ödüllü filmler öğrencilerle buluşmaktadır. İkinci yılından itibaren, oluşturulan 6 yeni bölümle seyirci, ulusal kısa film örneklerinin yanı sıra uluslararası kısa film örneklerini, "Belgesel Sinema" bölümünde Türk Belgesel Sineması için değerli bir sanatçının eserlerini, canlandırma film örneklerini, "Kısadan Uzuna" bölümünde sinemaya kısa filmle başlamış ve uzun metraj film çekmiş bir yönetmenin kısa filmlerini ve düzenlenen söyleşi ile kendisini tanıma imkanını, "Özel Gösterim" bölümünde festival komitesi tarafından seçilen kurmaca ve belgesel film örneklerini görme şansını buluyor. Ayrıca festival kapsamında gerçekleşen söyleşi ve atölye çalışmaları ile, sinema sektöründeki deneyimli isimlerin birikimlerini aktarması hedefleniyor. Özetle Akbank Kısa Film Festivali, oluşturduğu kısa film platformundan tüm festival takipçilerinin pay almaları amacı ile düzenleniyor.

SÖYLEŞİLER

Akbank 5. Kısa Film Festivali kapsamında Akbank Sanat'ın 2. katında gerçekleşecek söyleşiler sinemaseverleri önemli isimler ile buluşturmayı hedefliyor.

"Söz Kısa Film Yönetmenlerinde"
Katılımcılar:
Dağhan Celayir - Kısa Film Yönetmeni
Seyfettin Tokmak - Kısa Film Yönetmeni
Eray Mert - Kısa Film Yönetmeni

"Belgesel Sinema"
Katılımcılar:
Hakan Aytekin - Belgesel Yönetmeni
Necati Sönmez - Belgesel Yönetmeni
Burçak Evren - Sinema Yazarı

"Sürrealistler Sinemada"
Katılımcılar:
Doç.Dr.Hasan Bülent Kahraman - Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi
Hasan Bülent Kahraman konuşmasında sürrealizmin sinemedaki serüvenini ele alacak, sürrealizmin 1920'ler ve 30'larda öne çıkardığı filmleri irdeleyecek. Ayrıca bugünkü sinemada sürrealizmin ne anlama geldiğini tartışacak.

"Kısadan Uzuna"
Katılımcılar:
Reha Erdem - Yönetmen

"Kısa Film Oyunculuk İlişkisi"
Katılımcılar:
Güner Özkul - Oyuncu
Şehsuvar Aktaş - Oyuncu
Nazan Kesal - Oyuncu

Mekan: Akbank Sanat Beyoğlu 2.Kat

  • Etkinlikler Ücretsizdir.
  • Etkinliklerde simultane çeviri yoktur.

ATÖLYELER

Aliye Uzunatağan

İstanbul Şehir Tiyatroları sanatçısı Uzunatağan, "Machbeth", "Ağrı Dağı Efsanesi", "Cimri" , "Kanlı Düğün" gibi tiyatro oyunlarında, sinema ve dizi filmlerde rol almış; tiyatro yönetmenliği ve eğitmenliğin yanı sıra Cansu Dere, Mahsun Kırmızıgül, Burcu Kara gibi birçok isme oyuncu koçluğu yapmıştır. Usta sanatçı, Stanislavski, Stella Adler metodlarına da değinerek karakter yaratma süreci hakkındaki bilgi ve birikimlerini katılımcılarla paylaşacak. Katılımcıların atölye çalışması öncesinde Ataol Behramoğlu çevirisiyle Anton Çehov'un "Martı" adlı oyununu okumuş olmaları gerekmektedir.

"Dijital Sinema ve Red One"
Ramin Matin, Oğuz Kaynak, Emine Yıldırım (Giyotin Film Productions)


Film öldü! Video da! Çünkü artık 'Red One' var. Artık filmlerinizi süper 35mm formatına eşdeğer bir kalite ve alan derinliğinde çekebilir, tüm prodüksiyonlarınızı analog ya da kimyasal işlemlere gerek duymadan ve tamamen dijital ortam içinde kalarak gerçekleştirebilirsiniz. Aynı kolaylıklar ve kalite kurgu için de geçerli. Red One, Akbank Kısa Film Festivali kapsamında kısa filmcilerle buluşuyor. Giyotin Productions ekibi Red One teknolojisini tanıtmanın yanı sıra prodüksiyon ve kurgu sürecini de örneklerle anlatıyor. Özellikle yeni dijital alternatifler arayan yönetmenler bu atölyeyi kaçırmamalı.

Nurkut Özdemir - Dolby Yetkili Ses Uzmanı

Dolby Laboratuvarları'nın Türkiye'deki yetkili uzmanı Nurkut Özdemir, film sektöründe çalışanlar ve sinema öğrencilerine, Pre-Prodüksiyondan Post prodüksiyona kadar günümüz ses teknolojilerinin sağladığı imkanları ayrıntılı olarak anlatıyor. 3 ana başlık altında yapılacak atölye çalışmasının "Pre-prodüksiyon (Location Recording)" adlı ilk aşamasında filmin çekimi sırasında kullanılacak teknik malzemelerin özellikleri, kayıt sırasında yaşanabilecek sorular ve çözümleri üzerinde durulacaktır. "Post Prodüksiyonda (ses tasarımı ve miksaj) Miksaj Teknolojileri" bölümünde, ses ve müzik miksajında dikkat edilmesi gereken noktalar, görüntü ile ses arsındaki ilişki konuları ele alınacak ve son başlıkta ise "Dolby Ses Mastering" başlığı altında ses masteringi, teknik özellikleri, filmin sinema salonunda gösterimi sırasındaki sorunlar ve çözümleri konuları üzerinde duracak.

FESTİVAL BÖLÜMLERİ

FESTİVAL KISALARI

Festivalin yarışmalı bölümüne bu yıl 324 film başvurdu. Ön değerlendirme sonucunda finale kalan 20'si kurmaca ve 13'u belgesel olmak üzere toplam 33 film, "Festival Kısaları" bölümünü oluşturuyor. Haziran 2007 sonrası prodüksiyonlardan oluşan bölümde filmler İngilizce altyazılı olarak gösteriliyor.

YARIŞMA DIŞI GÖSTERİM

Süre, tür ve ülke sınırlaması gözetmeksizin filmlerin festivalde yer almasına yönelik oluşturulan "Yarışma Dışı Gösterim" bölümüne 57 film başvurdu. Özgür bir platform sunma amacı ile oluşturulan bölümde ulusal ve uluslararası filmler birlikte değerlendirildi ve toplam 8 film gösterime alındı. 

ULUSLARARASI BÖLÜM

Festivalde bu yıl Fransa, İsrail, Estonya, Almanya, Yunanistan, Hollanda, Kanada, İngiltere, Avustralya, İsveç, Şili, Avusturya ve Ürdün'den oluşan seçki kısa film severlerle buluşuyor. Cannes Film Festivali gibi önemli organizasyonlarda ödüle değer bulunan eserler uluslararası bölümde yer alıyor.

KISADAN UZUNA

Festivalin "Kısadan Uzuna" bölümü bu yıl Reha Erdem'e ayrıldı. Sinema yolculuğuna hem uzun metraj hem de kısa metraj alanında devam eden yönetmenin kısa filmlerinin yanı sıra ilk uzun metraj filmi de bölümde yer alıyor. Yönetmenin'in "A Ay" adlı ilk uzun metraj filmi ve "Ekim'de Hiçbir Kere " ve "Deniz Türküsü" adlı kısa filmleri festival kapsamında sinema severlerin seyrine sunuluyor. Ayrıca yönetmenle Akbank Sanat'ta yapılacak bir söyleşi, bölümün tamamlayıcı etkinliği olarak göze çarpıyor.

BELGESEL SİNEMA

Belgesel Sinema bölümü, büyük usta Suha Arın, Ertuğrul Karslıoğlu ve Çoşkun Aral'dan sonra bu yıl bir başka önemli ismi ağırlıyor, Hakan Aytekin. Yönetmenin, "Keşfin Kıyısında (Su Düşleri)", "Barış Adına Bir Kuş", "Yarına Bir Harf" adlı belgeselleri bu bölümde gösteriliyor. Ayrıca Yönetmen, "Belgesel Sinema Üzerine" başlıklı söyleşide festivalin konuğu oluyor.

CANLANDIRMA KISALAR

Canlandırma Kısalar" bölümünde bu yıl festival komitesinin davet ettiği, dünya festivallerinden önemli ödüllere sahip; Danimarka, İspanya, Almanya, ve Türkiye'den farklı türdeki 10 canlandırma kısa film örneğine yer veriliyor.

ÖZEL GÖSTERİM

"Dali ve Sürrealizm"

Festivalde "Özel Gösterim" bölümü bu yıl "Dali ve Sürrealizm" başlığı altında hazırlandı. Bölümde "Bir Endülüs Köpeği", "Altın Çağ", "Dali'nin Gizemi" filmleri gösterilecek. Ayrıca Hasan Bülent Kahraman bölüm kapsamında yapacağı söyleşide sürrealizmin 1920'ler ve 30'larda öne çıkardığı filmleri irdeleyecek ve bugünkü sinemada sürrealizmin ne anlama geldiğini tartışacak. 

5. Akbank Kısa Film Festivali

15 Aralık - 25 Aralık 2008

Akbank Sanat
Bizi Takip Edin
TR EN
Etkinlikleri etiketlere göre filtreleyin
22 EYL PZT
-
23 EYL SAL
-
24 EYL ÇAR
-
25 EYL PER
-
26 EYL CUM
-
27 EYL CMT
2

19:00

Konser Nilüfer Verdi Trio “Playing Tunes for Peace”

Yeldeğirmeni Sanat Merkezi

20:45

Konser İlhan Erşahin’s İstanbul Sessions

Müze Gazhane

28 EYL PAZ
3

11:00

Konser Maya Perest

Sakıp Sabancı Müzesi

15:00

Konser Kind of Six

Yeldeğirmeni Sanat Merkezi

19:00

Konser Raül Refree Presents “El Espacio Entre”

Yeldeğirmeni Sanat Merkezi

29 EYL PZT
-
30 EYL SAL
3

18:00

Konser Ahmet Ali Arslan “Manastır”

All Saints Moda Kilisesi

18:30

Söyleşi Beni Bu Şarkılar Mahvetti: 35. Akbank Caz Festivali Özel

Bant Mag. Havuz / Bina

21:00

Konser Sista Sound presents: Özge Ürer, Deniz Taşar, Kamucan Yalçın & Ana Flávia

Bant Mag. Havuz / Bina

01 EKİ ÇAR
4

19:30

Konser Joel Lyssarides & Georgios Prokopiou

Arter

21:30

Konser Caz Kulüpleri Gecesi: Berkay Sümbül Quintet

Bova

21:30

Konser Caz Kulüpleri Gecesi: Yeşim Pekiner Quintet “Reflections on a Jade”

Nardis Jazz Club

21:30

Konser Caz Kulüpleri Gecesi: Batu Şallıel and İstanbul Swing Cats

Pera 77

02 EKİ PER
2

20:30

Konser Chief Adjuah

Zorlu PSM, Turkcell Platinum Sahnesi

22:00

Konser Niechęć "Distaste"

Frankhan

03 EKİ CUM
2

20:30

Konser Jazz Meets Rap

Alan Kadıköy

21:00

Konser All Night Jazz: Jitwam (DJ Set), Chez Damier (DJ Set), Grup Ses (DJ Set)

Frankhan

04 EKİ CMT
5

11:00

Çocuk Atölyesi Çılgın Çocuk Orkestrası (9-12 Yaş)

Akatlar Kültür Merkezi

13:00

Söyleşi Caz Ağı Paneli: Türk Medyası Caz Ritmini Yakalayabiliyor mu?

Salon İKSV

13:00

Atölye Üretim Kaydı ile Müzik Yolculuğunun Kaydını Tutmak Atölyesi

Zuhal Müzik Kanyon

20:00

Konser Ali Perret “Octopus Band”

Akatlar Kültür Merkezi

21:30

Konser Enji

Salon İKSV

05 EKİ PAZ
3

11:00

Çocuk Atölyesi Çılgın Çocuk Orkestrası (6-9 Yaş)

Bağlarbaşı Kültür Merkezi

15:00

Söyleşi Caz Tarihinin Dönüm Noktaları

Bağlarbaşı Kültür Merkezi

19:30

Konser Önder Focan & Yavuz Darıdere "Legendary Hammond Trio" ve Konukları

Bağlarbaşı Kültür Merkezi

06 EKİ PZT
-
07 EKİ SAL
3

21:30

Konser Caz Kulüpleri Gecesi: Ömercan Şakar "Project OM 4.0"

Nardis Jazz Club

21:30

Konser Caz Kulüpleri Gecesi: Sinem İslamoğlu Group “Neo-Soul Vibes”

Pera 77

21:30

Konser Caz Kulüpleri Gecesi: Dilan Balkay

Bova

08 EKİ ÇAR
2

20:30

Konser RYMDEN (Bugge Wesseltoft, Dan Berglund, Magnus Öström)

Zorlu PSM, Turkcell Platinum Sahnesi

21:30

Konser Alfredo Rodriguez & Pedrito Martinez

Babylon

09 EKİ PER
2

19:30

Konser Mehmet Uluğ Gecesi: Adam Rudolph’s “Invisible Threads”

Arter

21:30

Konser Jaubi

Salon İKSV

10 EKİ CUM
2

20:30

Konser Eliane Elias

Zorlu PSM, Turkcell Platinum Sahnesi

22:00

Konser Kinga Głyk

Frankhan

11 EKİ CMT
4

13:00

Söyleşi fugamundi x Hakan Bıçakçı Caz Dinleme Kulübü: Caz ve Sinemada Gerilim

Postane İstanbul

15:00

Söyleşi Edebiyat ve Caz

Arter

20:30

Konser Bohren Und Der Club Of Gore

Borusan Müzik Evi

20:30

Konser The Brandee Younger Trio

Zorlu PSM, Turkcell Platinum Sahnesi

12 EKİ PAZ
1

20:30

Konser Aaron Parks Little Big

Zorlu PSM, Turkcell Platinum Sahnesi

Etkinliği takviminize ekleyin

E-Bülten'e üye olun