SERGİ

Çemberin İçinde

SERGİ
Çemberin İçinde

Neslihan Uçar Kartoğlu

1983, İstanbul-Üsküdar doğumluyum. Üniversite eğitimimin ilk adımını Yıldız Teknik Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Sanat Yönetimi Programında (2006) tamamladım. Lisans sürecimde İstanbul Modern Sanat Müzesi, İKSV ve Yapı Kredi Kültür Sanat Merkezi gibi seçkin kurumlarda staj yaptım. Ardından Bilgi Üniversitesi’nde Kültürel İncelemeler Yüksek Lisans Programını (2008) İstanbul’da özel müzeciliğin gelişimi üzerine yazdığım bir tez ile tamamladım. 

2016 yılında ise Marmara Üniversitesi, İşletme Ana Bilim Dalı - Yönetim ve Organizasyon Programında doktoramı tamamladım. Türkiye’deki müzecilik alanında kurumsal mantıkların doğası üzerine biçimlenen doktora tezimi 2018 yılında Yönetim ve Organizasyon Araştırmaları Dergisi’nde makale olarak yayınladım. 2023 yılında Akbank Sanat ve Açık Diyalog İstanbul'un birlikte yürüttüğü "Çağdaş Sanat ve Küratörlük Programı"nı başarıyla tamamladım.

2009 yılında Doğuş Üniversitesi, Resim Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak kısa bir süre görev aldım. 2013-2014 akademik yılı ile ders verme sürecine başladım; 2014-2019 yılları aralığında Okan Üniversitesi, Sanat ve Kültür Yönetimi Programında Öğretim Görevlisi olarak yarı zamanlı hizmet verdim. 2015-2016 akademik yılında Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümünde İstanbul’un kültür-sanat yaşamına ilişkin bir ders yürüttüm.

2017-2023 yılları arasında çeşitli aralıklarla İstanbul Kültür Üniversitesi, Sanat ve Kültür Yönetimi Programında yarı zamanlı Dr. Öğretim Görevlisi olarak dersler verdim. Ekim 2019 - Ağustos 2022 arasında ise Nişantaşı Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programında hem Dr. Öğretim Üyesi hem de Bölüm Başkanı olarak akademik ve idari görevlerde bulundum. 2023 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sanat ve Kültür Yönetimi Programında yarı zamanlı Dr. Öğretim Görevlisi olarak dersler vermeye ve öğrencilerimle buluşmaya devam ediyorum.

Akademik görevlerim dışında kültür-sanat alanında yazar olarak çeşitli etkinliklerde bulundum. 2005 yılından bu yana Plato Güncel Sanat, Artist Actual ve Artist Modern, Milliyet Sanat gibi çeşitli süreli yayınlarda sergi değerlendirmelerim ve söyleşilerim yayımlandı. 2011 yılında Artist Actual ve Artist Modern dergilerinin asistan editörlüğünü yürüttüm. 2013’ten bu yana artfulliving.com online sanat yayınında ve 2022 yılından bu yana ise İthaf Sanat dergisinde benzer şekilde yazmaya devam ediyorum.

2008-2015 yılları arasında Türkiye İş Bankası Kibele Sanat Galerisi’nde gerçekleştirilen retrospektif sergilerin katalog projelerinde sanatçı asistanı ve editör olarak bir fiil yer aldım. Bu süreçte pek çok sanatçı ile çalışma şansı elde ettim. 2024 yılında Sinem Pehlivan ile birlikte Ankara Kanada Büyükelçiliği desteğiyle Frankofoni Haftasına yönelik "Philippe Van Eetvelt ile Kültürlerarası Diyaloglar" projesini yönettim.

Kültür endüstrisi, yaratıcı endüstri, yaratıcı ekonomi, sanat yönetimi, kültür girişimciliği, örgüt kuramları, stratejik yönetim alanlarında araştırmalar yapmaya ve akademik çalışmalar yürütmeye devam ediyorum. Evliyim ve bir çocuk annesiyim.

Dr. Neslihan Uçar Kartoğlu

Çemberin İçinde

Bu sergi bireyi yaratıcı bir insan fonksiyonu olarak tarif edilen “ecopoiesis”den beslenen bir çemberin parçası olmaya, hatta tam ortasında durmaya davet eder.

“Çemberin İçinde” bir sergi mekânı sınırları içinde “benlik” ve “yaşam farkındalığı” olgularının yeniden değerlendirilmesini önerir, kent hayatı içinde hakikatlerini kaybeden bu kavramları birey ve sanatçı arasında bir diyalog alanı kurarak yeniden tanımlamayı ve iyileştirmeyi amaçlar.

Kent yaşamının kaotik ve sürekli değişen gündemine sıkışıp kalan, kendine yabancılaşan, yetilerini unutan veya yetileri hakkında farkındalık edinemeyen ve kitle kültürü içinde evrilip değişen bireyin içi boşalan “benlik” ve “yaşam bilinci” ile kendine “uyanamama” derdi bu serginin temel sorunu olmaktadır.

Bireyin kalabalık kentlerin sınırsızlığı içinde kaybolmasının ve çok çeşitli uyarıcılarla dolup taşan evrenine sıkışıp kalmasının temelinde var oluşunu tüm katmanlarıyla deneyimleyebileceği ve kendine kulak verebileceği “doğadan” kopuş öyküsü yatmaktadır.

Doğa temelli dışavurumcu sanat terapisinin temelinde yatan kavramlardan biri olarak bilinen “ecopoiesis” kavramı ise bireye kendini bulabileceği ve keşfedebileceği, doğayla birlikte var olarak iyileşebileceği yaratıcı bir alan sunar.

Atkins & Synder (2018), bu kavramın kökü olan “poiesis”in yaratarak bilmeye ve öğrenmeye karşılık geldiğini, bu özelliğiyle dışavurumcu sanatlar alanında kaynak bir eylem niteliği taşıdığını ifade eder. Bu fikir, “sanat üretimini” hem yaratıcı bir süreç hem de yeni bir öğrenme alanı olarak kabul eder. Dışavurumcu sanatlara yönelik doğa temelli yaklaşım ise “poiesis” kavramını insanın yaratıcı sürecini dünya ve evrenin süregiden yaratıcı sürecinin bir uzantısı olarak gören “ecopoiesis" kavramına doğru genişletir. Birey gündelik yaşamın içinde çeşitli eylemlerde bulunurken bir parçası olduğu doğa da yaratmaya ve çoğalmaya devam eder.

Kopytin (2022) de “ecopoiesis” kavramı bağlamında “birlik” fikrine işaret ederek insan ve doğa arasında derin bir bağa ışık tutar. Bu kavramı “çevresel özneler” olarak birey fikrini destekleyen eko-insan yaklaşımının önemli bir parçası olarak sunar. “Ecopoiesis” doğayla fiziksel, duygusal ve spritüal ilişkilerimiz üzerine temellenir ve insanların ve doğanın birlikte evrilme özelliğini, insanoğlunun doğayla birlikte yaratma bilinci ve sorumluluğunu ifade eder. Bu kavramın, dünyayı, onu yer edinen tüm varlıkları ve kendimizi sevmeden mümkün olamayacağının altını çizer. “Ecopoiesis”in bireyin odağını “ego”dan dünyanın kendisini şiirsel olarak nasıl ifade ettiğine kaydırdığını, kavramın ekosferin bir ifadesi olduğunu ve her bireyin de hali hazırda bu ekosferin bir parçası ve uzantısı olarak var olduğunu belirtir. Bu yaklaşım ile kavram bir bakıma üzerinde yaşanılan gezegeni hakiki bir haneye dönüştürür. Bu bağlamda “ecopoiesis” bireye kendisini, aidiyetini ve yerini keşfetmeye yönelik bir perspektif sunar.

Ecopoiesis” yaratıcı bir insan fonksiyonu olarak tanımlanır; insanların doğaya saygı duymasıyla ve sevmesiyle ve ekosistemi hem kendileri hem de diğer tüm canlılar için bir iyi olma kaynağı olarak görmeleriyle tarif edilir. Öyle ki “ekosferi anlamlı, güzel ve iyileştirici kılarak yaşam ağı ile bağ kurmak” bireyin kendisi için temel bir insani ihtiyaç ve beceridir. Bu kavramın hakikati hakkında fikir sahibi olan bireyin yalnızca kendisi ve doğa için iyileştirici bir aktör haline gelmeyeceğinin, aynı zamanda sosyal, politik ve kültürel alanda gezegenin ve tüm canlıların iyiliğine yönelik yaratıcı bir değişim aktörü olabileceğinin altı çizilir (Levine & Kopytin, 2022).

Sergi, “ecopoiesis” önerisini, “benlik” ve “yaşam farkındalığı” kavramlarının hakikatlerini keşfetmek, kentli bireyin bu kavramlarla olan bağlarını, ona, doğayla bütün olan yaratıcı yetilerini anımsatarak iyileştirmek için kullanır. Bu sergi bir anımsatma, keşfetme ve iyileşme alanı yaratır. Yaratılan bu özellikli alan ise insanoğlunun kendine yabancılaşma öyküsünü bir bakıma gözler önüne sererek bireyin “var olma” nedenini yeniden düşünmesine ve yabancılaştığı “gerçekliğine” kavuşmasına aracı olma gayesi taşır.

Sergi yerleşiminde ise “çember” ve “çember kurma” fikri öne çıkar. Bu fikir ise ilhamını hem Stoknes’in (Aktaran: Atkins & Snyder, 2018) “benliğin karşılıklı ilişkiler ağı olduğu” fikrinden yola çıkarak dışavurumcu sanat terapi yöntemlerinde kullanılan “çember oluşturma” eyleminden hem de Atkins & Snyder’in (2018) ilgili bir şiirinden alır.

Bu sergi bireyi yaratıcı bir insan fonksiyonu olarak tarif edilen “ecopoiesis”den beslenen bir çemberin parçası olmaya, hatta tam ortasında durmaya davet eder. Gezegenin sürekli yaratan varlığının bir uzantısı olarak yaratıcı özelliğinin farkına varan birey yalnızca kendisi ve doğa için değil, aynı zamanda gezegenin ve tüm canlıların iyiliğine yönelik yaratıcı bir iyileştiricidir.

Sanatçının üreterek kendine yönelik iyileşme hali, sanatçının üreterek bireye yönelik iyileştirme hali ve bireyin her iki eylemi gözlemleyerek iyileşme hali çemberin bağ noktalarını yaratır. Birey bu çemberin bir bakıma hem içinde hem de dışında yer alır. Ancak serginin “ecopoiesis” kavramı etrafında biçimlenen yapısı bireyin ekosistem ile bütünleşerek çemberin merkezinde olmasını, gezegenle beraber aktif yaratıcılığının farkında olmasını, evrenle hizalanmasını, kendini onarmasını ve iyileştirmesini bekler. Bu bağlamda Ahmed Umar, Ali İbrahim Öcal, Aslınur Sarıca Ünal, Elina Brotherus, Elmas Deniz, Robel Temesgen, Ulrike Mohr, Maria Ikonomopoulou, Nilhan Sesalan ve Metin Çelik’in doğanın ve bireyin yaratıcılığı arasındaki güçlü ilişkiyi ifade eden, gezegen ve insan arasındaki hakiki bağı farklı yöntemlerle anlatan ve bireyin kendini sorgulayarak anımsamasını sağlayabilecek eserleri “Çemberin İçinde” bir araya gelir.

Sanatçılar & Eserler

Maria Ikonomopoulou

Haberler Üzerinde Onarım 12 “Harlequin”, 2022

Gazete, asitsiz japon kâğıdı, nakış, renkli kalem

53 x 35 cm

Maria Ikonomopoulou

Haberler Üzerinde Onarım 13 “İncirler”, 2022

Gazete, asitsiz Japon kâğıdı, nakış, suluboya, balmumu

53 x 35 cm

Maria Ikonomopoulou

Haberler Üzerinde Onarım 14 “İndeks”, 2022

Gazete, asitsiz Japon kâğıdı, nakış

53 x 35 cm

Maria Ikonomopoulou

Haberler Üzerinde Onarım 15, 2022

Gazete, asitsiz Japon kâğıdı, nakış

53 x 35 cm

Maria Ikonomopoulou

Haberler Üzerinde Onarım 16, 2022

Gazete, asitsiz Japon kâğıdı, nakış

53 x 35 cm

Maria Ikonomopoulou

Haberler Üzerinde Onarım 17 “Tesadüf”, 2022

Gazete, asitsiz Japon kâğıdı, tükenmez kalem, ponponlar 

53 x 35 cm

Maria Ikonomopoulou

Jeoterapi, 2022

Dünya küre lamba, leukopor bant, bakır bant, kesilmiş gazeteler, kesilmiş baskı, alüminyum boya, kalıcı marker, küre stres topları, elastik bant

40 x 30 x 30 cm

Maria Ikonomopoulou

Göz Alıcılar, 2022

Dünya küreleri, kalıcı marker, leukopor bant, gazeteler, balmumu

40 x 60 x 60 cm

Ulrike Mohr

Karadeniz Rezonansı, 2017

Ağaç kömürü 

400 x 700 x 500 cm

Ali İbrahim Öcal

Denizin Teni II, 2017

Tuval üzerine yağlıboya 

125 x 250 cm

Ali İbrahim Öcal

Mayıs-Ağustos Manolya Skalası, 2017

Kurutulmuş manolya yaprakları, epoksi, cam elyaf 

125 x 250 cm

Elina Brotherus

Piana Bitki Örneği Koleksiyonu 49, 2019

Siyano-tip fotogram 

37,9 x 28,2 cm

Elina Brotherus

Piana Bitki Örneği Koleksiyonu 50, 2019

Siyano-tip fotogram 

37,7x28,2 cm

Elina Brotherus

Piana Bitki Örneği Koleksiyonu 51, 2019

Siyano-tip fotogram 

37,7 x 28,1 cm

Elina Brotherus

Piana Bitki Örneği Koleksiyonu 52, 2019

Siyano-tip fotogram 

37,7 x 28,2 cm

Elina Brotherus

Piana Bitki Örneği Koleksiyonu 53, 2019

Siyano-tip fotogram 

37,2 x 27,9 cm

Elina Brotherus

Piana Bitki Örneği Koleksiyonu 54, 2019

Siyano-tip fotogram 

37,8 x 28,2 cm

Elina Brotherus

Piana Bitki Örneği Koleksiyonu 55, 2019

Siyano-tip fotogram 

37,9 x 28,3 cm

Elina Brotherus

Piana Bitki Örneği Koleksiyonu 56, 2019

Siyano-tip fotogram 

37,9 x 28 cm

Elina Brotherus

Piana Bitki Örneği Koleksiyonu 57, 2019

Siyano-tip fotogram 

37,7 x 28,2 cm

Elina Brotherus

Mutluluğum Yuvarlaktır, 2007

HD video, 16:9, stereo

8'52"

Ahmed Umar

Hayat, Gökyüzü Manzarası, 2014

Tuval üzerine akrilik 

100 x 100 cm

Ahmed Umar

Geçmiş. Bugün, 2013

Tuval üzerine akrilik 

100 x 100 cm

Ahmed Umar

Kara Rüya, 2014

Tuval üzerine akrilik 

100 x 100 cm

Robel Temesgen

Suyla Pratik Yapma, 2023

Video

33’00’’

Nilhan Sesalan

Resif, 2019

Bakır 

110 x 50 x 50 cm

Nilhan Sesalan

Resif, 2020

Tuval üzerine akrilik

50 x 50 cm

Metin Çelik

Kadın (Kaktüs), 2020

Kâğıt üzerine kuru boya kalem 

204 x 150 cm

Metin Çelik

Kadın (Fanus), 2020

Kâğıt üzerine kuru boya kalem 

204 x 150 cm

Metin Çelik

Kadın (Maske), 2020

Kâğıt üzerine kuru boya kalem 

204 x 150 cm

Elmas Deniz

İnsansız, 2015

Video

6’11’’

Elmas Deniz

Kuş, “Kafa”, 2012

Çeşitli objelerden ve dallardan kuş yuvası

44 cm

Aslınur Sarıca Ünal

Yeniden Çember, 2023

Performans

20’00’’

Bizi Takip Edin
TR EN
Etkinlikleri etiketlere göre filtreleyin
21 NİS PZT
1

19:00

Öğrenme Programı Malzeme: Taş

Çevirimiçi Platform – Zoom

22 NİS SAL
3

17:00

Çocuk Atölyesi Ailece İleri Dönüşüm: Mozaik Atölyesi
(4-8 Yaş)

Akbank Sanat

18:15

Çocuk Atölyesi Ailece İleri Dönüşüm: Heykel Atölyesi
(4-8 Yaş)

Akbank Sanat

19:00

Öğrenme Programı Malzeme: Taş

Çevirimiçi Platform – Zoom

23 NİS ÇAR
1

19:00

Öğrenme Programı Malzeme: Taş

Çevirimiçi Platform – Zoom

24 NİS PER
2

18:00

Seminer Kürasyon: Müdahale

Çevirimiçi Platform – Zoom

19:00

Öğrenme Programı Malzeme: Taş

Çevirimiçi Platform – Zoom

25 NİS CUM
-
26 NİS CMT
6

12:00

Çocuk Atölyesi (İPTAL EDİLDİ) Bi’ Şehir: Kayıp Seslerin Yolculuğu
(5-9 Yaş)

Akbank Sanat

13:00

Çocuk Tiyatrosu Akbank Çocuk Tiyatrosu
"Ne Olacağım Ben?"

Akbank Sanat

13:30

Çocuk Atölyesi Kitaplığımda Bi’İstanbul: Kitap Dekoru Atölyesi
(5-9 Yaş)

Akbank Sanat

15:00

Oyunculuk Atölyesi Dramaturji Ne İşe Yarar?

Akbank Sanat

15:30

Çocuk Atölyesi Göçmen Kuşların İzinde: Kuş Yuvası Tasarım Atölyesi
(6-10 Yaş)

Akbank Sanat

17:30

Yetişkin Atölyesi İleri Dönüşüm Atölyeleri: Köpük Baskı ile Portreler

Akbank Sanat

27 NİS PAZ
-
28 NİS PZT
1

18:00

Seminer Sergi için Görsel Kimlik Yaratmak

Çevirimiçi Platform – Zoom

29 NİS SAL
-
30 NİS ÇAR
-
01 MAY PER
-
02 MAY CUM
-
03 MAY CMT
5

12:00

Çocuk Tiyatrosu Akbank Çocuk Tiyatrosu
"Ne Olacağım Ben?"

Akbank Sanat

14:00

Yetişkin Atölyesi İleri Dönüşüm Atölyeleri: Köpük Baskı ile Portreler

Akbank Sanat

15:00

Oyunculuk Atölyesi Ortak Yaratıma Giriş - Devised Theatre Modeli

Akbank Sanat

16:00

Çocuk Atölyesi Ailece İleri Dönüşüm: Mozaik Atölyesi
(4-8 Yaş)

Akbank Sanat

17:15

Çocuk Atölyesi Ailece İleri Dönüşüm: Heykel Atölyesi
(4-8 Yaş)

Akbank Sanat

04 MAY PAZ
-
05 MAY PZT
-
06 MAY SAL
-
07 MAY ÇAR
1

18:30

Seminer Avlular

Akbank Sanat

08 MAY PER
1

18:30

Seminer Dijital Sanatın Derdi Ne? Simondoncu Bir Öneri

Akbank Sanat

09 MAY CUM
2

16:30

Yetişkin Atölyesi Alfabe Deneysel Fotoğraf Atölyesi (Mayıs - 1. Grup)

Akbank Sanat

20:30

Dans “Palma” Dans Performansı

Akbank Sanat

10 MAY CMT
5

12:00

Yetişkin Atölyesi Alfabe Deneysel Fotoğraf Atölyesi (Mayıs - 2. Grup)

Akbank Sanat

15:00

Oyunculuk Atölyesi Sahnede Birlikte Düşünmek – Devising Pratikleri

Akbank Sanat

15:30

Çocuk Atölyesi Sanat Yansıtır: Renkli Duygular
(7-12 yaş)

Akbank Sanat

17:00

Çocuk Atölyesi Sanat Dengeler: Geometrik Desenler
(5-8 yaş)

Akbank Sanat

18:30

Çocuk Atölyesi Sanat Şekillendirir: Heykel Bahçesi
(7-12 yaş)

Akbank Sanat

11 MAY PAZ
-

Etkinliği takviminize ekleyin

E-Bülten'e üye olun