Açık Diyalog İstanbul ile Akbank Sanat iş birliğiyle, bir “Çağdaş Sanat ve Küratörlük” Seminer Programını daha başarıyla tamamladık ve beşinci programa yelken açarken; mezunlarımızın sayısının altmış kişiye ulaştığını duyurmaktan büyük onur ve mutluluk duyuyoruz.
2022 Aralık – 2023 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen programımıza kabul edilen 22 katılımcımızdan 16’sı programı başarıyla tamamladı.
Bu sene başvurular Ankara, İstanbul ve İzmir şehirlerinde yaşayan adaylardan gelmişti.
Katılımcılar; Felsefe, Çağdaş Sanat Teorisi, Görsel İletişim Tasarımı, Görsel Sanatlar/ Sanat Kuramı ve Eleştirisi, Kamu Yönetimi, Karşılaştırmalı Tarih/ Arşiv Teori ve Pratiği, Kültürel İncelemeler, Mimarlık, Plastik Sanatlar, Sanat Tarihi, Sanat ve Kültür Yönetimi, Sosyoloji, Şehir ve Bölge Planlama, Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramatürji, Uluslararası İlişkiler gibi farklı formasyonları olmalarına rağmen, bireysel bitirme projeleri aşamasında, aralarında diyalog kuran projeler ortaya koydular.
Üzerinde çalıştıkları konular; beklemek, bellek, benlik, diktatörlük, farkındalık, fasit daire, göç, imkânsız adalet, karşılaşmalar, kentin kültürel kimliği, konfor alanı, sanat yapıtları aracılığıyla geçmiş ve gelecek arasında bağlar kurulması, sihirli çemberin dışında olmak, yabancı olma, zamansallık idi.
Büyük özveri göstererek, programı başarıyla tamamlayan mezunlarımızı tebrik ediyoruz.
İş birliğiyle bu programı farklı bir boyuta taşımayı, gerçekleştirmeyi ve programın sürdürülebilirliğini mümkün kılan Akbank Sanat Yönetimi’ne, varlıklarıyla programa değer katan konuşmacılarımıza ve kurumlara programa destekleri için çok teşekkür ederiz.
Billur Tansel
Açık Diyalog İstanbul
“Çağdaş Sanat ve Küratörlük” Seminer Programı Direktörü
"Çağdaş Sanat ve Küratörlük", Açık Diyalog İstanbul ve Akbank Sanat iş birliği ile düzenlenen, teori ve pratikten oluşan bir seminer dizisidir.
2022 Aralık – 2023 Eylül döneminde dördüncüsü gerçekleştirilen programın amacı küratörlük konusunda kapsamlı ve uluslararası düzeyde, sürekliliği olan bir program başlatmak ve bu alanda hem teorik hem de uygulama bakımından sergi kurgulama ve ideolojik çerçevesi ile ilgili Türkiye’de benzeri olmayan prestijli bir eğitim platformu yaratmaktır. Billur Tansel’in direktörlüğünü yürüttüğü bu program daha ziyade eğitici, uygulamacı ve araştırma odaklı bir yaklaşımla sürdürülecektir. Konuşmacılar uluslararası sanat platformundan bilinen sanat aktörleridir. Hem teoriyi anlatacak hem de pratik yapma imkanları sunacaklardır. Bienaller, galeriler, müzeler ve sanat fuarları ile ilgili örnek vaka çalışmalarına da yer verilecektir. Sonuç aşamasında ise her katılımcı bir bitirme projesi üzerinde çalışacak; genel performansı ve bitirme projesi jüri tarafından uygun görülürse bitirme belgesi almaya hak kazanacaktır. Program süresince çeşitli kurumlarla iş birliği içinde katılımcılara staj imkanları yaratılmaktadır.