“Çağdaş Sanat ve Küratörlük” Seminer Programı
Seminer: Atlas Projesi: Küratöryel Bir Araştırmadan Kesitler
Konuşmacı: Başak Şenova
Saat: 18:00-19:30
Başak Şenova, devam eden bir küratöryel araştırma süreci üzerine konuşacak ve detaylı bir şekilde açıklamalarda bulunacaktır. The Atlas (of Creative Mechanisms): [Curating–Conducting], küratörlük ve orkestra şefliği pratikleri arasındaki karşılaştırmalı analizi araştıran sanatsal bir araştırma projesidir. Bu proje, 2000 yılı sonrasında gerçekleştirilen çağdaş sanat sergileri ve konser müzikleri üzerinden yaratıcı mekanizmaları algılamanın yeni yollarını keşfetmeyi amaçlar. Her iki pratiğin performatif, etkileşimli ve örtük boyutlarını inceleyerek sanatsal araştırmalarda yeni yollar açmayı hedefler.
Projenin ürettiği içerikler ve sonuçlar arasında süreç içerisinde devam eden bir Etkinlik Serisi, 2025 Eylül ayında açılması planlanan çevrimiçi platform The Atlas Online, Dialogical Performances etkinlikleri, 2025 Haziran ayında Viyana’daki Kunsthalle Exnergasse’de gerçekleştirilecek olan The Atlas Sergisi ve 2026/2027 yıllarında yayımlanacak olan bir final yayını bulunmaktadır. Şenova bu içerikleri ve sonuçları kapsamlı bir şekilde açıklayıp, örneklendirecektir.
Başak Şenova Hakkında
Başak Şenova, 1990’lardan bu yana sanat, teknoloji ve medya üzerine yazan, projeler geliştiren ve sergilerin küratörlüğünü yapan bir küratör ve tasarımcıdır. Grafik Tasarım alanında yüksek lisans ve Sanat, Tasarım ve Mimarlık alanında doktorasını Bilkent Üniversite’sinde yapmış, De Appel Küratöryel Eğitim programını 2002 yılında tamamlamış, Güzel Sanatlar alanında doçentliğini 2017 yılında almıştır. 2017 yılından bu yana Viyana’da yaşamaktatdır. Halen Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi'nde Kıdemli Doktora Sonrası Araştırmacı olarak görev yapmakta ve Avusturya Bilim Fonu (FWF) tarafından desteklenen Atlas başlıklı bir araştırma projesi yürütmektedir. Şenova, Flash Art International, Uluslararası Bienaller Birliği'nin (IBA) dergisi PASS, Ibraaz gibi çeşitli yayınlarda uzun yıllar editörlük görevi üstlenmiştir. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu, İstanbul Bienali ve Bosna Hersek'teki D-0 ARK Underground Çağdaş Sanat Bienali'nde danışma kurulu üyesi olarak görev yapmıştır. Şenova, 2009 ve 2015 yıllarında Venedik Bienali'nde Türkiye ve Makedonya Cumhuriyeti pavyonlarının küratörlüğünü, UNCOVERED projesinin (Kıbrıs, 2011-2013) ve 2. ve 5. Çağdaş Sanat Bienali, D-O ARK Underground'un (Bosna Hersek, 2013 ve 2019) eş-küratörlüğünü yapmıştır. (ACM) SIGGRAPH 2014'ün (Vancouver) Sanat Galerisi Başkanı, Helsinki Fotoğraf Bienali 2014'ün ve Jerusalem Show VII: Fractures'ın (2014) küratörünü de üstlemiştir. 2016'da Midilli’de Lines of Passage (in medias res) sergisinin ve 2019'da Tunus'ta B7L9'un açılış sergisi Climbing Through the Tide'ın da küratörlüğünü yapmıştır. 2017-2019 yılları arasında araştırma/süreç temelli bir sanat projesi olan CrossSections üzerinde çalışmış ve proje kapsamında 2018 ve 2019 yıllarında Viyana, Helsinki, Stockholm ve Roma'da beş grup ve üç kişisel serginin küratörlüğünü yapmıştır. 2022 yılında Tunus ve Viyana'da küratörlüğünü yaptığı iki sergi ve 2024’te çıkardığı kitap ile de Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi'nde misafir öğretim görevlisi olarak yürüttüğü uluslararası burs programı Octopus Programını tamamlamıştır.
* Programa seminer bazlı katılım şartlarını öğrenmek için apply@curatingcontemporaryart.org adresine katılmak istediğiniz seminer bilgisiyle birlikte e-mail göndermenizi rica ederiz. Tek seminer katılım ücreti 650 TL'dir.