Seminer

Teknolojik Sanat: İnsan ve Teknoloji Diyalektiğinde Yaratım Süreçleri

Seminer
Teknolojik Sanat: İnsan ve Teknoloji Diyalektiğinde Yaratım Süreçleri

Felsefe Seminerleri - Dijital Teknolojiler, Eleştiri ve Toplum II

“Teknolojik Sanat: İnsan ve Teknoloji Diyalektiğinde Yaratım Süreçleri”

Saat: 15:00 – 16.30

Konuşmacı: Selçuk Artut

Moderatör: Emre Şan

Günümüzde yapay zeka, algoritmalar, işlemciler gibi insan olmayan aktörlerin sanatsal ve toplumsal ekosistemde payı arttıkça, teknoloji çağındaki “özne” kavramı da gün geçtikçe karşı konulamayan bir paradigma değişimine maruz kalıyor. Artık yaratıcı özne tekil bir insan olmaktan uzaklaşmakta; insan ve teknolojinin ortaklaşa oluşturduğu kolektif bir bilinç anlayışı öne çıkmaktadır. İnsan doğası teknik bir varlıktır, çünkü hayatta kalmak için araç üreten ve nesiller boyu bu araçları geliştiren tek canlıdır. Bu üretim ve gelişim sürecinde insanın algısı, zihni ve bedenselliği de değişime ayak uydurarak belirgin bir değişime uğramaktadır. Bu dönüşüm yeni bir insan türü olan homo technologicus’u ortaya çıkarmaktadır. Bu konuşmada Selçuk Artut’un sanat eserlerini odağa alarak homo technologicus perspektifinden bakarak insan ve teknoloji diyalektiğindeki yaratım süreçlerini sorgulamaya ve irdelemeye çalışacağız.

Selçuk Artut (1976)’un sanatsal araştırmaları ve üretimleri insan-teknoloji ilişkisinin teorik ve pratik boyutlarına odaklanır. Çalışmaları; Dystopie Sound Art Festival (Berlin, 2018), Moving Image NY (New York, 2015), Art13 London (Londra, 2013), ICA London (Londra, 2012), Art Hong Kong (Hong Kong, 2011),10. İstanbul Bienali (İstanbul, 2007)’nde sergilenmiş ve Artsy, Creative Applications, CoDesign, Visual Complexity, CNN GO gibi mecralarda yer almıştır. Medya ve İletişim üzerine doktorasını İsviçre’de European Graduate School’da tamamlayan Artut, Ses ve Etkileşim dersleri verdiği Sabancı Üniversitesi’nde Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı programını yürütmektedir. 1998 yılından beri üyesi olduğu post-rock avangard müzik grubu Replikas ile birçok albüm çıkarmıştır. 2016 yılında, Alp Tuğan ile beraber RAW isimli canlı kodlama yöntemi ile işler üreten, ses ve görüntü performansı grubunu kurmuştur.

Etkinlik Sakıp Sabancı Müzesi, Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecektir.

* Bu seminere katılmak için sayfa üzerindeki "Kayıt Ol" butonunu kullanarak kaydınızı oluşturabilir, ücretsiz etkinlik davetiyenizi alabilirsiniz. Kayıtlar etkinlik tarihinden 1 hafta önce (08.03.2026, 15:00'te) açılacak ve "Kayıt Ol" butonu görünür hale gelecektir. Katılım 80 kişilik kontenjan ile sınırlıdır.

* Etkinlik kaydını tamamlayıp davetiyesini alan katılımcılarımızın etkinlikten en az 15 dakika önce alanda olmaları rica olunur. Etkinlik saatinde kapılar kapanacaktır.

15 Mart 2026 Pazar 15:00

Sakıp Sabancı Müzesi

Haritada Göster
Tüm Program
Bizi Takip Edin
TR EN
Etkinlikleri etiketlere göre filtreleyin
29 ARA PZT
-
30 ARA SAL
-
31 ARA ÇAR
-
01 OCA PER
-
02 OCA CUM
-
03 OCA CMT
-
04 OCA PAZ
2

12:00

Çocuk Atölyesi Göçmen Kuşların İzinde: Kuş Yuvası Tasarım Atölyesi
(6-10 Yaş)

Sakıp Sabancı Müzesi

14:00

Çocuk Atölyesi Bu Bizim Soframız
(5-9 Yaş)

Sakıp Sabancı Müzesi

05 OCA PZT
1

20:00

Öğrenme Programı Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevrimiçi Platform – Zoom

06 OCA SAL
1

20:00

Öğrenme Programı Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevrimiçi Platform – Zoom

07 OCA ÇAR
1

20:00

Öğrenme Programı Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevrimiçi Platform – Zoom

08 OCA PER
2

18:00

Seminer Küratörlükte Farklı Yöntemler ve Sergi Deneyimleri

Çevrimiçi Platform – Zoom

20:00

Öğrenme Programı Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevrimiçi Platform – Zoom

09 OCA CUM
-
10 OCA CMT
-
11 OCA PAZ
1

14:00

Yetişkin Atölyesi Alfabe Deneysel Fotoğraf Atölyesi (Ocak - 1. Grup)

Basımhane İstanbul

12 OCA PZT
1

18:00

Seminer Eleştiri Dilinin Doğuşu, Sınırları ve Açmazları

Çevrimiçi Platform – Zoom

13 OCA SAL
-
14 OCA ÇAR
1

18:30

Söyleşi Haz ve Acının Sınırında: Dopamin

Minoa Pera

15 OCA PER
1

18:00

Seminer Inside a Global Gallery: How Lisson Shapes Artistic Narratives Across Markets

Çevrimiçi Platform – Zoom

16 OCA CUM
-
17 OCA CMT
3

13:30

Çocuk Atölyesi Uzakta Ne Var?
(7-11 Yaş)

Nilüfer Pancar Deposu, BURSA

14:00

Çocuk Tiyatrosu Akbank Çocuk Tiyatrosu
"Ne Olacağım Ben?"

İBB Arnavutköy Yaşam Merkezi

15:00

Çocuk Atölyesi Hale Asaf’tan İlhamla Bursa Manzaraları
(6-9 Yaş)

Nilüfer Pancar Deposu, BURSA

18 OCA PAZ
1

14:00

Yetişkin Atölyesi Alfabe Deneysel Fotoğraf Atölyesi (Ocak - 2. Grup)

Basımhane İstanbul

Etkinliği takviminize ekleyin

Kayıt Formu

KVKK metnini okudum, onaylıyorum.

E-Bülten'e üye olun