Seminer

Yerelde Kültür Politikaları

Seminer
Yerelde Kültür Politikaları

Seminer: Yerelde Kültür Politikaları

Konuşmacı: Özlem Ece

Saat: 18.00-19.30

“Çağdaş Sanat ve Küratörlük” Seminer Programı kapsamında İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece, 7 Mart 2024 tarihinde İKSV tarafından Şubat ayında yayımlanan kültür politikaları raporunun konusundan yola çıkarak ‘Türkiye’de Yerelde Kültür Politikaları’ seminerini gerçekleştirecek.

Yerel yönetimler günümüzde hem uluslararası alanda hem de Türkiye’de kültür politikalarının şekillenmesindeki en temel aktörler arasında yer alıyor. Bu durum, hem yerel yönetimlere hem de kültür alanındaki sivil toplum kuruluşlarına büyük sorumluluklar yüklerken, aynı zamanda sahip oldukları kent sakinlerine doğrudan temas edebilme özelliği güçlü bir işbirliği ve diyalog ortamının oluşmasına olanak sağlıyor. Ancak yerel yönetimlerin yönettikleri coğrafyanın sosyokültürel özelliklerine hâkim olma kapasitesine sahip olmalarına rağmen hala yeterli diyalog ve işbirliği zemini için finansal ve yapısal olanaklara erişmiş görünmüyor. Türkiye’de kültür politikalarının kentlerin ve bölgelerin ihtiyaçlarına uygun şekilde, yerel aktörler tarafından şekillendirilmesi, bir ihtiyaç olarak karşımızda duruyor.

“Yerelde Kültür Politikaları” başlıklı bu seminerde; yerel kültür politikalarının uzun vadeli bir perspektifle ortaklaşa kurgulanmasını mümkün kılacak bir tartışma açılacak. Bu oturumda, İKSV’nin kültür politikaları çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen araştırma doğrultusunda, Türkiye'deki yerel kültür ekosisteminde çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılığı geliştirmek için gereken eylemler ile kültür politikalarının geliştirilme sürecinde karşılaşılan kısıtlar, fırsatlar, zorluklar tartışılacak. Ayrıca kent sakinlerinin kültüre atfettikleri anlamlar da göz önüne alınarak yerel kültür politikalarının daha etkili ve kapsayıcı bir şekilde geliştirilmesine yönelik bir diyalog hedefleniyor.

Özlem Ece Hakkında

2010 yılından bu yana İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nda (İKSV) Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü olarak görev yapıyor.

Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Fransızca Kamu Yönetimi bölümünde, yüksek lisans eğitimini Fransa Dışişleri Bakanlığı bursu ile L’Institut d’Etudes Politiques de Grenoble, Kültür Projeleri Yönetimi bölümünde tamamladı. 2003-2008 yılları arasında Türkiye’de kültür-sanat sektörünün önde gelen kurumlarında proje yöneticisi ve iletişim danışmanı olarak yerel, ulusal ve uluslararası çalışmalara imza attı. 2008 yılında ise İKSV’de Türkiye ve Fransa'nın Dışişleri ve Kültür Bakanlıkları'nın himayesinde gerçekleştirilen “Fransa’da Türkiye Mevsimi”nin genel koordinatörlüğünü üstlendi.

Aynı zamanda UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Kültürel İfadelerin Çeşitliliği İhtisas Komitesi Başkanı olan Ece, Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Marmara Urban Forum (MARUF) Yürütme Kurulu’nda ve WOW İstanbul Festivali Danışma Kurulu’nda yer alıyor.

İKSV’nin kültür politikaları çalışmaları kapsamında Ece’nin Direktörlüğünde hazırlanan yayınlar arasında; İstanbul’da Kamusal Alanda Sanat Uygulamaları İçin Öneriler (2011), İKSV Ekonomik Etki Araştırması (2012), Uluslararası Güncel Sanat Bienallerinin Finansmanı (2013), Türkiye’de Sanat Eğitimini (Yeniden) Düşünmek (2014), Yerel Yönetimler İçin Kültürel Planlama (2016), Kültür-Sanatta Katılımcı Yaklaşımlar (2017), Birlikte Yaşamak: Kültürel Çoğulculuğu Sanat Yoluyla Geliştirmek (2018) ve Erken Çocukluktan Gençliğe: Sanatla Büyümek (2019), Ekolojik Dönüşüm İçin Kültür ve Sanat (2021); Kültür-Sanat Dünyasında Toplumsal Cinsiyet (2022) başlıklı raporlar bulunuyor.

* Programa seminer bazlı katılım şartlarını öğrenmek için apply@curatingcontemporaryart.org adresine katılmak istediğiniz seminer bilgisiyle birlikte e-mail göndermenizi rica ederiz. Tek seminer katılım ücreti 250 TL'dir.

* Seminerler çevirimiçi platform - Zoom üzerinden gerçekleştirilecektir.

Bizi Takip Edin
TR EN
Etkinlikleri etiketlere göre filtreleyin
15 TEM PZT
1

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

16 TEM SAL
2

19:00

Film Akbank 20. Kısa Film Festivali Festival Kısaları Akbank Sanat’ta (16 Temmuz)

Akbank Sanat

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

17 TEM ÇAR
1

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

18 TEM PER
1

20:00

Seminer Sanat ve Çocuklar Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

19 TEM CUM
-
20 TEM CMT
2

10:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış (Malatya - 1. Grup)

Malatya

14:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış (Malatya - 2. Grup)

Malatya

21 TEM PAZ
2

10:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış (Malatya - 1. Grup)

Malatya

13:30

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış (Malatya - 2. Grup)

Malatya

22 TEM PZT
-
23 TEM SAL
1

18:00

Film Akbank 20. Kısa Film Festivali Festival Kısaları Akbank Sanat’ta (23 Temmuz)

Akbank Sanat

24 TEM ÇAR
-
25 TEM PER
-
26 TEM CUM
-
27 TEM CMT
-
28 TEM PAZ
-
29 TEM PZT
-
30 TEM SAL
-
31 TEM ÇAR
-
01 AĞU PER
-
02 AĞU CUM
-
03 AĞU CMT
-
04 AĞU PAZ
-

Etkinliği takviminize ekleyin

Kayıt Formu

KVKK metnini okudum, onaylıyorum.

E-Bülten'e üye olun