Felsefe Seminerleri - “Resimlerle Düşünmek”
Mağara Resimlerinden Taş Tepeler’e, İnsan ve Hayvan Resimleri Üzerine Bir Sorgulama
Saat: 18.30 - 20.00
Konuşmacı: Emre Şan
Yirminci yüzyılın başında mağara resimlerinin keşfi, sanatın doğası ve deneyimi üzerine modern resmin yarattığı kırılma kadar köklü bir dönüşüm başlattı. Paleolitik imajların hem modern sanatçılar hem de toplumsal imgelem üzerindeki sarsıcı etkisi, kısa sürede felsefecilerin odağı haline geldi. Bu seminerde, Maurice Merleau-Ponty’nin Göz ve Tin eserinde Lascaux mağarasına dair kurduğu o ünlü cümleyi (“Lascaux’dan günümüze dek, saf ya da saf değil, figüratif ya da değil, görünürlüğün bilmecesinden başka bir şey değildir ressamın kutladığı”) bir arkeolog gibi kazarak yola çıkacağız. Tarih öncesi sanattaki insan-hayvan melezleşmelerinden Karahantepe’de sırtında leopar taşıyan insan figürüne uzanan araştırma hattında şu sorunun peşine düşeceğiz: Yirminci yüzyılda Paleolitik imajların yarattığı zihinsel dönüşümün bir benzerini, bugün Taş Tepeler’in Neolitik imajları yoluyla düşünebilir miyiz? Tarih öncesi sanata yaklaşırken teorik pusulamız göstergeler veya soyut semboller değil; ifade biçimleri ve figürlerdeki kesintisiz devamlılık olacak. Böylelikle İmaj Üstüne kitabımda modern resim bağlamında ele aldığım “imajların eksikliği ve fazlalığı” tartışmasını, bu kez insanlığın en erken ifade biçimleri ve tarih öncesi sanat tarzları üzerinden yeniden yorumlayacağız.
Emre Şan lisans eğitimini Galatasaray Üniversitesi’nde, yüksek lisans ve doktorasını Paris 1 Panthéon Sorbonne’da tamamladı. Doktorasından sonra Ecole Normale Supérieur’de post-doktora araştırmaları yapan Emre Şan’ın çağdaş fenomenoloji üzerine yazdığı kitabı Renaud Barbaras’ın önsözü ve Institut Universitaire de France ödülüyle yayınlanmıştır (Paris, Mimesis, 2012). Ulusal ve uluslararası dergilerde ve kitap dizilerinde Türkçe, Fransızca, İngilizce ve İspanyolca makaleleri çıkan yazar, fenomenoloji, teknoloji felsefesi ve imaj teorisi üzerine çalışmaktadır. UCLouvain tarafından iki yılda bir verilen Prix Mercier felsefe ödülüne layık görülen Emre Şan, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapmaktadır.
* Bu seminere katılmak için sayfa üzerindeki "Kayıt Ol" butonunu kullanarak kaydınızı oluşturabilir, ücretsiz etkinlik davetiyenizi alabilirsiniz. Kayıtlar etkinlik tarihinden 1 hafta önce (11.02.2027, 18:30'da) açılacak ve "Kayıt Ol" butonu görünür hale gelecektir. Katılım 70 kişilik kontenjan ile sınırlıdır.
* Etkinlik kaydını tamamlayıp davetiyesini alan katılımcılarımızın etkinlikten en az 15 dakika önce alanda olmaları rica olunur. Etkinlik saatinde kapılar kapanacaktır.