Blog

65 Ülkeden 56 Kısa Film
Dünyanın Kısası Perspektif

Blog
65 Ülkeden 56 Kısa Film Dünyanın Kısası Perspektif

19.03.2018

Yazı: Melikşah Altuntaş

Dünyanın farklı coğrafyalarından komik, hüzünlü, gergin, eğlenceli, özgün, çarpıcı, ilham verici toplam 56 kısa filmin yer aldığı Perspektif bölümü, önemli festivalleri dolaşmış, ödül ve övgü toplamış en yeni filmleri bir araya getiriyor.

Akbank Kısa Film Festivali’nin kemikleşmiş bölümlerinden Perspektif bu yıl, dünyanın en önemli festivallerinde gösterilmiş, ödüller kazanmış, birbirinden özel 56 filmi bir araya getiriyor. Cannes, Berlin, Venedik, Sundance, Toronto gibi dünyanın en büyük film festivallerinden yolu geçmiş ve yılın en önemli kısaları arasında adı geçen filmlerden, en kenarda köşede kalmış gömülü hazinelere kadar zengin bir seçki sunan Perspektif bölümünün filmlerine yakından bakalım.

Büyük Festivallerin Yıldız Filmleri

Çin’in adı konmamış bir kentinde bir gece, kızı kaybolan bir anneyi takip eden Nazik Bir Gece / A Gentle Night, Çinli yönetmen Qui Yang’a bu yıl Cannes Film Festivali’nden Altın Palmiye ödülünü getirmişti. Şu sıralar 2015 yapımı kısa filmi Under the Sun’ın uzun metrajı üzerinde çalışan Yang’ın filmi, yılın en çok konuşulan kısalarından biriydi.

Brezilya sinemasından gelen, Hiçbir Şey / Nada 18 yaşını dolduran ve ailesi tarafından seçeceği üniversite konusunda baskı gören kahramanını merkez alıyor. Açılışını Cannes’ın Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde yapan film, başarılı büyüme hikayelerinden...

Dünya prömiyerini geçtiğimiz yıl Berlin Film Festivali’nin Generation bölümünde yapan Maviye Doğru / Into the Blue, aile içi şiddetin oradan oraya savurduğu 13 yaşındaki Julija’nın öyküsünü anlatıyor.

Önceki yıl ilk gösterimini gerçekleştirdiği Karlovy Vary Film Festivali’nin öne çıkan yapımlarından birine dönüşen Atlantis, 2003, Almanya’ya gitmeye çalışan Ukraynalı bir çifti takip ediyor.

Ele aldığı temayı, zekice kurulmuş bir görsellikle pekiştiren Görünmez / Invisibly, Macaristan’dan çıkan etkileyici bir kısa ve Cannes’da Cinefondation bölümünde öne çıkan çalışmalardandı.

Dünya prömiyerini Berlinale’de gerçekleştiren Aaaba, Hindistan’ın dağlık bir bölgesinde dedesi ve büyükannesiyle yaşayan bir kızın, dedesinin yaklaşan ölümüyle değişen hayatını konu alıyor.

Yakında dağılacak olan bir müzik grubunun son günlerinden birini anlatan Okul Sonrası Bıçaklı Düello / After School Knife Fight, Cannes Film Festivali’nin Eleştirmenler Haftası bölümünde gösterildikten sonra dünyanın önemli festivallerine yelken açmış, ödül ve övgüler toplamış bir kısa film.

Venedik, Sundance, Toronto gibi önemli festivallerde gösterilen Kıbrıs filmi Aria, Atina’da yerel bir kebapçıda çalışan ve babasının ona direksiyon dersi vermesini bekleyen 17 yaşındaki bir genci takip ediyor.

Sitges’de dünya prömiyerini yapan İspanya yapımı Caronte, bir araba kazasıyla değişen hayatını, uzayda geçen paralel bir öyküyle destekleyen kahramanına odaklanıyor ve yakın dönem fantastik sinemanın çarpıcı kısa filmlerinden birine dönüşüyor.

Geçtiğimiz yıl Cannes Film Festivali’nde Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde dünya prömiyerini gerçekleştiren Copa-Loca, Yunanistan’ın aynı adlı sayfiye yerinin hikayesini anlatan başarılı bir kısa film.

Karlovy Vary Film Festivali’nin öne çıkan filmlerinden Atölye / Atelier, kendisine bir stüdyoda sakin bir alan hazırlayan bir kadının zamanla ses ve sorunla bölünen nekahatini merkeze alıyor.

2016’da Cannes Film Festivali’nden Altın Palmiye ödülüyle ayrılan Zaman Çizelgesi / Timecode, biri gece, diğeri gündüz vardiyasında çalışan iki güvenlik görevlisinin hikayesini anlatıyor.

İranlı yönetmen Kaveh Mazaheri’nin, dünya prömiyerini Tribeca Film Festivali’nde gerçekleştiren yeni kısa filmi Rötuş / Retouch, izleyicisini, kocasına yardım etmek yerine, ölümünü izleyen bir kadının çarpıcı hikayesine ortak ediyor.

Cannes’da Eleştirmenler Haftası’nda dikkat çeken ve Fransa’dan yakın dönemde çıkan en etkileyici kısa filmlerden biri olan Çocuklar Şafakta Gider / Children Leave at Dawn, oğlunu ordudaki görevine uğurlayan bir babanın çıktığı yolculuğu konu ediyor.

Moskova Film Festivali’nin öne çıkan filmlerinden En İyi Çalışan / The Best Employee, çalıştığı işte patronunu ve iş arkadaşlarını etkileme derdindeki Lena’nın en yakın rakibiyle mücadelesini konu eden bir taşlama.

Cannes’ın Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünün öne çıkan kısalarından Lübnan yapımı Beyaz Gürültü / White Noise, şehrin orta yerinde bir köprünün altında gece vardiyasındaki bir güvenlik görevlisinin hikayesini anlatıyor.

Kürtaj olmak için Teksas’a gelen bir kadının yasalar gereği 24 saatlik bekleyiş süresine odaklanan Lucia, Öncesi ve Sonrası / Lucia, Before and After, Sundance Film Festivali’nde açıldıktan sonra tüm dünyada ödül ve övgüyle karşılanan bir filmdi.

Cannes Film Festivali’nin Eleştirmenler Haftası bölümünün yıldız filmlerinden olan Selva, onu kaçınılmaz bir ayrılığa hazırlayan bir oyunun içinde dans eden kahramanını merkez alan Kosta Rika yapımı bir kısa film.

Venedik, Toronto ve Roma gibi önemli festivallerde gösterilen Sevgilim, Arkadaşım / Mon amour mon ami, bağımlılıklarla savaşma sürecinde birbirine destek olan iki arkadaşın hikayesini anlatan, İtalya – Fransa ortak yapımı bir kısa film.

Şu sıralar dünya gündeminin en önemli meselelerinden biri olan mülteci krizine Slovenya’dan bakan Yeni Bir Ev / A New Home, prömiyerini Toronto Film Festivali’nde gerçekleştirdikten sonra övgülere boğulan bir öteki filmi.

Danimarkalı – Filistinli yönetmen Mahdi Fleifel’in Cannes’da Altın Palmiye için yarıştıktan sonra Toronto, Londra ve Rotterdam gibi önemli festivallerde de gösterilmiş olan filmi Boğulan Bir Adam / A Drowning Man, ailesinden uzakta bir kentte, kimseden yardım almadan hayatta kalmaya çalışan bir adamı merkez alıyor.

Etkileyici Hikayeleriyle Öne Çıkanlar

Atlanta, Georgia’da silahlı bir okul baskını sırasında Acil Yardım Hattı ile yapılan bir telefon görüşmesinden esinlenen ve tüyleri diken diken eden DeKalb İlkokulu / DeKalb Elementary, bu yıl En İyi Kısa Film Oscar’ının en güçlü adaylarından biriydi.

Akbank Kısa Film Festivali takipçilerinin Muz Eğrisi, Nahoş Bir Mevzu, Nuh Tepesi ve Uzun Bir Gün gibi filmlerinden de hatırlayacağı Cenk Ertürk’ün, bir markette önündeki kadına sırasını vermek istemeyen genç bir adamı merkez alan son kısası Kimse Elimi Tutmasın!, Perspektif bölümünün dikkat çekici filmlerinden biri.

Kısa film ve belgeselleriyle tanınan ve şu sıralar ilk uzun metrajlı filmine hazırlanan Pablo Munoz Gomes imzalı Fransız filmi Kapitalist / Kapitalists, Noel Baba kavramı etrafında gezinen sıcak ve etkili bir film.

İspanyol yapımcı – yönetmen Carlos Gómez-Trigo’nun imzasını taşıyan Girdap / Maelstrøm, üç dakikalık süresiyle bir kısa filmde zamanı doğru kullanmanın önemine dair ders niteliğinde bir filmle karşımıza çıkıyor.

İspanyol yapımı Yavru / Cachorro, küçük yaşta anneleri tarafından yuvalarından ayrılmaya zorlanan aslanların öyküsü üzerinden etkili bir alegoriye girişen, ödüllü bir kısa film.

Rusya yapımı Seni Görebiliyorum / I Can See You, zorla bir oto hırsızlığına karışan genç bir kadın ile arka koltuktaki kör bir adamın macera dolu öyküsünü konu ediyor.

Okul hayatının en sancılı sorunlarından zorbalığa maruz kalan Wojtek’in, kendisiyle dalga geçenlere karşı sözlü şekilde veremediği savunmayı fiziksel bir eyleme döktüğü Koşu Yarışı / The Beep Test, Kanada yapımı etkileyici bir kısa film.

BOL ÖDÜLLÜ ANİMASYONLAR

Yönetmenliğini Max Porter ile Ru Kuwahata’nın üstlendiği ve sevimli bir baba-oğul hikayesini konu eden Negatif Alan / Negatif Space, bu yıl En İyi Kısa Animasyon kategorisinde Oscar adayı oldu.

Coco, Rio, Finding Dory gibi animasyonların sanat departmanında çalışan Trevor Jimenez’in ödüllü kısa animasyonu Haftasonları / Weekends, anne-babası boşandıktan sonra, bu ikisinin evi arasında mekik dokuyan küçük bir çocuğun öyküsünü anlatıyor.

Venedik Film Festivali’nde prömiyer yapan Fransa yapımı, kırık bir aşk hikayesi İyi Olacaksın / You Will Be Fine, sarhoş olup eski ilişkisinin nasıl bittiğini hatırlayan bir adamın hüzünlü öyküsünü anlatan, güçlü bir animasyon.

Berlin ve Saraybosna Film Festivali’nden övgülerle dönmüş Volkan Adası / Volcano Island, bir okyanus adasında, kendisi ve doğayla barışık şekilde yaşayan bir dişi kaplanı merkez alan, kalburüstü bir animasyon.

İngiltere ve Çin ortak yapımı Bölünmüş Dağılımlar / Divisional Articulations, besteci Lux Prima ve görsel sanatçı Max Hattler'ın işbirliğinde; hatları belirsiz, analog müzik ve geometrik bir dijital animasyon.

Dünyanın Dört Bir Yanından Belgeseller

Finlandiya yapımı Sahneye Hazırlık / Arr. For A Scene, sinema tarihinin en meşhur sahnelerinden birine, Alfred Hitchcock’un Psycho filminin duş sahnesine ses üreten iki foley sanatçısı üzerine bir belgesel.

İsviçre yapımı Ormanda / In the Woods, her yıl kütükle rafting yapmak için toplanan bir grup sporcuyu merkez alıyor.

Gölgeler her zaman yerin altında değildir düsturuyla yola çıkan Yer Altı / Sub Terrae, görsel estetiğiyle göz dolduran bir İspanyol belgeseli.

Rio de Janeiro’nun gecekondu mahallelerinden birinde, ailesini silahlı çatışmalarda kaybeden bir adam ve onun boksa hazırladığı çocuğunu takip eden İyi Dövüş / The Good Fight, Brezilya yapımı etkileyici bir belgesel.

İspanya’dan gelen Altına Hücum / La Fiebre del oro, Mozambik Cabo Delgado’da, yüzlerce madencinin hayatına mal olan bir problemi, toplumun fakirliği ile toprak altındaki zenginlik arasındaki tezata dikkat çekerek anlatan, etkileyici bir belgesel.

Bunlar Da Var

Rusya’dan Annem Mutlu Olsun / So That Mom is Happy’de genç bir kadın, annesini son kez mutlu etmenin bir yolunu arıyor.

ABD’den Laura Moss imzalı Kızartma Günü / Fry Day’de, Ted Bundy’nin idam gününde küçük bir kız ergenliğe giriyor.

Tayland’dan Sesçinin Ölümü / Death of the Sound Man, bir kısa filmde çalışan iki sesçinin hikayesini anlatıyor.

Yunanistan’dan duygu yüklü Anne, Ben Geldim / Mum, I’m Back, annesinin ölümünden sonra doğduğu kasabaya dönen bir kadının sıradışı hikayesine odaklanıyor.

İspanya yapımı Falcı / Fortuneteller, ilişkilerini toparlama derdinde kahramanını, bir sirk falcısıyla buluşturuyor.

Avusturalya yapımı Bıçak Satıcısı / The Knife Salesman, iki çocuklu bir kadın ile bir bıçak satıcısının gerilim dozu yüksek hikayesini anlatıyor.

Lübnan yapımı Başkanın Ziyareti / The President’s Visit, kasabalarını ziyaret edecek başkanlarına hoş görünmek için sonsuz bir çabaya giren insanların komik hikayesine odaklanıyor.

Almanya yapımı Ionela, genç kızları fuhuştan kurtaran bir kadının mücadelesini anlatıyor.

İspanya yapımı, Siyah Etiket / Black Label, maskelerin gizlediği, tuhaf bir aşk hikayesini gözler önüne seriyor.

Mozambik ve Portekiz ortak yapımı Nyo Vweta Nafta, çevresindeki olayları merak eden iki adamın hikayesini konu alıyor.

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bizi Takip Edin
TR EN
Etkinlikleri etiketlere göre filtreleyin
18 MAR PZT
1

18:00

Seminer Politika, Güncel Sanat ve Küratörlük

Çevirimiçi Platform – Zoom

19 MAR SAL
-
20 MAR ÇAR
-
21 MAR PER
-
22 MAR CUM
1

18:30

Seminer Kimlik Çıkmazı: Kimlik Sorununa Fenomenolojik Bir Bakış

Akbank Sanat

23 MAR CMT
4

11:30

Çocuk Ne Olacağım Ben

Akbank Sanat

12:00

Çocuk Gördüğüm İstanbul Atölyesi (7 - 12 yaş)

Akbank Sanat

14:00

Çocuk Kağıt Heykeller Atölyesi: Henri Matisse (7 - 12 yaş)

Akbank Sanat

15:00

Atölye İçimizdekiler

Akbank Sanat

24 MAR PAZ
-
25 MAR PZT
4

11:00

20. Akbank Kısa Film Festivali

Perspektif ( A )

Akbank Sanat

13:00

20. Akbank Kısa Film Festivali

Perspektif ( B )

Akbank Sanat

15:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Festival Kısaları ( A )

Akbank Sanat

20:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

26 MAR SAL
7

11:00

20. Akbank Kısa Film Festivali

Perspektif ( C )

Akbank Sanat

13:00

20. Akbank Kısa Film Festivali

Dünyadan Kısalar ( A )

Akbank Sanat

15:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Deneyimler (A)

Akbank Sanat

17:30

Söyleşi Deneyimler - Nuri Bilge Ceylan

Akbank Sanat

17:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Söyleşi

Akbank Sanat

20:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

20:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Festival Kısaları ( B )

Akbank Sanat

27 MAR ÇAR
9

11:00

20. Akbank Kısa Film Festivali

Perspektif ( D )

Akbank Sanat

13:00

20. Akbank Kısa Film Festivali

Dünyadan Kısalar ( B )

Akbank Sanat

14:00

Atölye Color Correction ve Post Prodüksiyon Atölyesi

Akbank Sanat

14:00

20. Akbank Kısa Film Festivali

Atölye

Akbank Sanat

15:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Belgesel Sinema (A)

Akbank Sanat

17:30

Söyleşi Belgesel Sinema - Sarah Francis

Akbank Sanat

17:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Söyleşi

Akbank Sanat

20:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

20:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Festival Kısaları ( C )

Akbank Sanat

28 MAR PER
9

11:00

20. Akbank Kısa Film Festivali

Perspektif ( E )

Akbank Sanat

13:00

20. Akbank Kısa Film Festivali

Perspektif ( F )

Akbank Sanat

14:00

Atölye Senaryo Atölyesi - Deniz Akçay

Akbank Sanat

14:00

20. Akbank Kısa Film Festivali

Atölye

Akbank Sanat

15:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Dünyadan Kısalar ( C )

Akbank Sanat

17:00

Söyleşi Film Üretiminde Kitlesel Fonlama

Akbank Sanat

17:00

20. Akbank Kısa Film Festivali

Söyleşi

Akbank Sanat

20:00

Seminer Sanat, Çocuklar ve Yaratıcılık Üzerine Farklı bir Bakış

Çevirimiçi Platform – Zoom

20:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Kısadan Uzuna ( A )

Akbank Sanat

29 MAR CUM
6

11:00

20. Akbank Kısa Film Festivali

Perspektif ( G )

Akbank Sanat

13:00

20. Akbank Kısa Film Festivali

Özel Gösterim A - Sürdürülebilirlik Temalı Filmler

Akbank Sanat

15:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Dünyadan Kısalar ( D )

Akbank Sanat

17:30

Söyleşi Gökçe Bahadır - Oyunculuk Üstüne

Akbank Sanat

17:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Söyleşi

Akbank Sanat

20:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Festival Kısaları ( D )

Akbank Sanat

30 MAR CMT
8

11:00

20. Akbank Kısa Film Festivali

Genç Bakışlar ( A )

Akbank Sanat

13:00

20. Akbank Kısa Film Festivali

Özel Gösterim B - Erişilebilir Filmler

Akbank Sanat

14:30

Atölye Sinemada Erişilebilirlik Atölyesi

Akbank Sanat

14:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Atölye

Akbank Sanat

15:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Festival Kısaları ( E )

Akbank Sanat

17:30

Söyleşi Kısadan Uzuna - Ozan Açıktan

Akbank Sanat

17:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Söyleşi

Akbank Sanat

20:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Dünyadan Kısalar ( E )

Akbank Sanat

31 MAR PAZ
-
01 NİS PZT
6

11:00

20. Akbank Kısa Film Festivali

Festival Kısaları ( A )

Akbank Sanat

13:00

20. Akbank Kısa Film Festivali

Dünyadan Kısalar ( A )

Akbank Sanat

15:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Festival Kısaları ( B )

Akbank Sanat

17:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Dünyadan Kısalar ( B )

Akbank Sanat

18:00

Seminer Cumhuriyet Projeleri ve Sanat

Çevirimiçi Platform – Zoom

20:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Festival Kısaları ( C )

Akbank Sanat

02 NİS SAL
6

11:00

20. Akbank Kısa Film Festivali

Festival Kısaları ( D )

Akbank Sanat

13:00

20. Akbank Kısa Film Festivali

Dünyadan Kısalar ( C )

Akbank Sanat

15:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Festival Kısaları ( E )

Akbank Sanat

17:30

Söyleşi Yazmak, oynamak ve yönetmek üzerine - Erkan Kolçak Köstendil

Akbank Sanat

17:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Söyleşi

Akbank Sanat

20:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Dünyadan Kısalar ( D )

Akbank Sanat

03 NİS ÇAR
6

11:00

20. Akbank Kısa Film Festivali

Dünyadan Kısalar ( E )

Akbank Sanat

13:00

20. Akbank Kısa Film Festivali

Perspektif ( H )

Akbank Sanat

15:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Özel Gösterim ( C )

Akbank Sanat

17:30

Söyleşi Yönetmenlik Üstüne - Ali Asgari

Akbank Sanat

17:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Söyleşi

Akbank Sanat

20:30

20. Akbank Kısa Film Festivali

Perspektif ( I )

Akbank Sanat

04 NİS PER
1

11:00

20. Akbank Kısa Film Festivali

Perspektif ( J )

Akbank Sanat

05 NİS CUM
-
06 NİS CMT
-
07 NİS PAZ
-

Etkinliği takviminize ekleyin

E-Bülten'e üye olun